Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Waterstof of restwarmte

OEGSTGEEST – De teloorgang van het Warmtebedrijf in Rotterdam, moet zorgen voor een andere denkrichting voor het in de toekomst verwarmen van de huizen in Oegstgeest.

Van de rijksoverheid moeten we met ons allen van het gas af. Al jaren wordt nagedacht over een alternatief, zodat we geen Syrische toestanden krijgen, waarbij elektriciteit en warmte maar enkele uren per dag beschikbaar zijn. Hoge verwachtingen waren er over het Warmtebedrijf Rotterdam, dat in 2006 werd opgericht. Met restwarmte van bedrijven in het havengebied zouden miljoenen huizen opgewarmd kunnen worden.

Maar dit werd een grote flop: eind 2019 werden maar 60.000 huishoudens verwarmd door het Warmtebedrijf en de schulden liepen op tot honderden miljoenen euro’s. Inmiddels is het Warmtebedrijf technisch failliet. Gehoopt wordt nu op succes van het project WarmtelinQ van het staatsbedrijf Gasunie. Dat bestaat uit een warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag en zou ook uitgebreid kunnen worden met een aftakking naar Leiden en Oegstgeest.

Reden voor gemeenteraadslid Marcus Rolloos (VVD) om de discussie over het gebruiken van restwarmte uit Rotterdam voor de Oegstgeester huizen opnieuw aan te gaan. Hij pleitte er donderdagavond voor, dat dit onderwerp besproken wordt tijdens de vergadering van de commissie Ruimte op 18 november. Het presidium moet hier een oordeel over geven.