Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2022

Rotarydames houden triatlon voor het goede doel

TEYLINGEN - “Ik wil graag een elektrische driewieler zodat ik er met mijn gezin weer op uit kan.” Deze wens hing een jonge moeder aan de wensboom van de Rotary Club Voorhout tijdens het luchtkussenfestival.

Marie-José Zwaan en Diana Jirka-van Staden werden zo gegrepen door deze wens, dat ze besloten een 1/8ste triatlon te houden, om geld in te zamelen voor deze elektrische driewieler. Zij worden gesteund door Angela Tuijp, die geld ophaalt voor Hart4Onderwijs Nepal.

Zwaan en Jirka-van Staden hopen voldoende geld in te zamelen voor een triatlonactie om de elektrische driewieler aan te schaffen. Hart4Onderwijs Nepal heeft scholen in Bara en Dhading; het ingezamelde geld is bestemd voor onder meer schoolmaaltijden, om kinderen te stimuleren om ze naar school te krijgen. Daarnaast zijn er financiën nodig om de docenten daar een bijscholingscursus te geven.

De dames zullen op zaterdag 10 september 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Wie hen wil steunen, kan geld doneren op rekeningnummer NL13 RABO 0366 0532 80 van de Rotaryclub Voorhout. Onder vermelding van #fiets of #Nepal.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van RotaryVoorhout.

10.000 kilometer lopen en fietsen voor kinderen in Kenia

NOORDEN – Tienduizend kilometer lopen, fietsen of skeeleren voor een kindersupporthuis in Kenia. Dat is wat de 75-jarige Ria de Jong en haar dochter Kitty (46) samen met enkele tientallen anderen gaan doen tussen 12 augustus en 12 september.

JOEP DERKSEN

Het kindersupporthuis is twaalf jaar geleden opgericht door Yvette Boltze (50). “Van jongs af heb ik meer voor de wereld willen betekenen, dan alleen leuke dingen te doen. Na vijftien jaar lang veel gebackpacked te hebben, had ik dat leven wel gezien. Het is leuk, je komt thuis en het leven gaat verder. Ik wilde naar een ontwikkelingsland gaan om daar te helpen. Er zijn genoeg kinderen op de wereld, die het slecht hebben. Ook hier in Nederland, natuurlijk, maar hier is vaak al een vangnet en zo’n vangnet is er in Afrika niet. Daar lopen de kinderen op straat.”

Yvette besloot naar Kenia te gaan: “Daar spreken ze Engels en ook is de oprichter van de scouting, Lord Robert Baden Powel daar begraven aan de voet van Mount Kenia.” Van het begin af aan voelde ze zich daar op haar plek. “Het is geweldig om iets voor deze kinderen te kunnen doen en te zien hoe daar het leven geleid wordt. In Kenia leven ze echt met de dag. Het gaat helaas vaak om overleven en zien of je deze dag wel of geen eten hebt.”

Yvette ziet veel leed bij kinderen en helpt om dat leed aan te pakken en zoveel mogelijk te voorkomen. “Kinderen komen uit families met misbruik of mishandeling. Ze moeten de straat op om geld binnen te halen en daar ontstaan slechte dingen uit, zoals criminaliteit en prostitutie. Ik wil voorkomen, dat de kinderen daar in terecht komen. Daarom zette ik een half jaar na mijn komst in Kenia de Stichting Kombatio (Keniaans voor ‘nest’) op.”

Jarenlang leidde Yvette een kindertehuis, maar de Keniaanse overheid staat het niet meer toe dat kinderen in een kindertehuis mogen wonen. Daarom zet Yvette met haar medewerkers zich in om de kinderen op te vangen in het ‘Kiota Children Support Centre’. Ze helpt daar om kinderen en hun ouders assertiever te maken en meer verantwoordelijkheidsgevoel te geven. “We helpen ze een vak te leren, zoals groenten kweken, tassen naaien, knippen, lassen of meubels maken. Zo kunnen de ouders zelf inkomsten genereren, zodat de kinderen thuis kunnen blijven en naar school kunnen gaan. En dus niet hoeven te bedelen.”

Ze vervolgt: “Naast het genereren van inkomsten gaat het ook over het verbeteren van de intermenselijke vaardigheden, zodat een echtgenoot geen misbruik kan maken van zijn vrouw. Nu is het vaak zo, dat als zij niet doet wat hij wil, de ze deur wordt uitgezet. ‘Family empowerment’ noemen we dat.”

Kitty is een goede vriendin van Yvette en net als de afgelopen twee jaar zamelt zij samen met haar moeder Ria weer geld in voor de ‘Walk with Kumbiato’ sponsoractie. “We gaan naar Gent en zullen daar 300 kilometer fietsen. We hopen 3,000 euro binnen te halen. Omdat het kindercentrum twaalf jaar bestaat vindt deze sponsoractie tussen 12 augustus en 12 september plaats. Via Strava geven we de route door en alle kilometers van die maand, die door de tientallen deelnemers uit heel Nederland worden afgelegd, worden opgeteld. Zo leggen we gezamenlijk de afstand van Nederland tot aan het Kiota Children Support Centre in Kenia af.”

Het is de bedoeling dat met de in te zamelen 10.000 euro een trainingscentrum wordt opgericht. Hartverwarmend vonden Ria en Kitty het de afgelopen jaren, dat er regelmatig envelopjes met geld door de brievenbus werden gestopt om dit mooie goede doel te ondersteunen. Digitaal overmaken kan natuurlijk ook. Meer informatie: https://walkwithkumbatio.kentaa.nl/actie/ria-en-kitty-de-jong.

Twee goede doelen ontvangen cheques van Luchtkussenfestival

5.000 euro voor MUG en WIJC na ‘waanzinnig succesvolle editie’

TEYLINGEN – De organisatie van het Luchtkussenfestival heeft afgelopen week twee cheques uitgereikt voor een totaalbedrag van 5.000 euro. De gelukkige organisaties waren de Warmondse IJsclub (WIJC) en MUG (Mini Universele Gevechtskunst) in Voorhout.

De vijftiende editie van het luchtkussenfestival was het meest succesvolle ooit. Met maar liefst 2371 deelnemertjes waren alle kaartjes uitverkocht en moest de organisatie die zondag 12 juni een oproep plaatsen aan mensen om niet meer naar het centrum van Voorhout te komen. Een deel van de opbrengsten gaat ieder jaar naar het goede doel. De WIJC en MUG werden verrast met twee prachtige cheques.

“De laatste editie was een waanzinnig succes”, zo meldde Steven Schrader namens het Luchtkussenfestival tijdens een bijeenkomst van het Sportcafé. “ In totaal 175 vrijwilligers zetten zich in voor dit evenement. Het doel van een luchtkussenfestival is springen en gezelligheid en als het allemaal goed loopt, hebben we een bedrag over na aftrek van de kosten, dat we aan lokale goede doelen doneren.”

De WIJC heeft een eigen skeelerbaan en er zijn veel kinderen, die willen leren skeeleren. Maar niet ieder gezin heeft de financiële mogelijkheden om beschermende kleding, skeelerhelmen en andere skeelerspullen hiervoor aan te schaffen. Met de 1.500 euro voor de WIJC kunnen deze materialen aangeschaft worden.

Ook Rob Esser en zijn vrijwilligers van de MUG waren blij. De MUG is opgezet om kinderen te leren om met meer zelfvertrouwen door het eigen leven te gaan. Hiervoor leren ze zelfverdediging, maar ook technieken om steviger in hun eigen schoenen te staan. Maar liefst 3.500 euro worden gedoneerd, zodat de MUG matten, zakken en bokshandschoenen kan aanschaffen. Vele tientallen kinderen in Teylingen zullen hier dankbaar gebruik van maken.

Schrader maakt van de gelegenheid gebruik om alle vrijwilligers van de afgelopen vijftien edities hartelijk te danken voor al hun inzet. “Het luchtkussenfestival zorgt er niet alleen voor dat kinderen heerlijk en gezond bewegen op de springkussens. Ook zijn veel lokale organisaties geholpen dankzij de opbrengsten.” Eerder gingen de opbrengsten onder meer naar het mobiele muziekpaviljoen, de schildering van de onderdoorgang bij de KTS, St Cecilia en Jeugd Vakantie Evenementen Teylingen

“Ik ben een van de gelukkigste mensen ter wereld”

Niet omdat het kan, maar omdat hij het noodzakelijk vindt. Daarom besloot Guido van Enckevort enkele maanden geleden om van Oud Ade naar Bhutan te fietsen. Hij gaf zijn baan bij de gemeente Kaag en Braassem op, om te ervaren op welke duurzame manier mensen elders in de wereld leven en overleven.

JOEP DERKSEN

Zijn fietsreis levert Guido (32) unieke ervaringen op, samen met zijn fiets Ziggy, die zijn reismetgezel van begin tot eind is. “We denken na over iedere afslag, die we moeten nemen”, lacht Guido. Over wat hem bezielt om deze wereldfietsreis te maken, geeft hij aan. “Ik wilde graag naar Bhutan, omdat ik denk dat wij wel wat van hen kunnen leren in hoe zij bepaalde dingen op het gebied van duurzaamheid aanpakken.” Maar dat is een van de armste landen van de wereld; zij kunnen allicht niet anders dan duurzaam leven, omdat ze de moderne industriële levensgemakken, zoals auto’s en grote woningen, niet kunnen betalen.

Guido beaamt: “Ik stoei inderdaad met de gedachte, dat heel veel mensen een hang hebben naar onze Westerse levensstijl. Maar als iedereen dat wil hebben, krijgen we een probleem met het klimaat. Wij proberen op veel dingen een stapje terug te doen. Een optie is ook, dat zij niet alles gaan doen, wat wij ook doen. Als iedereen een eigen auto krijgt en de Westerse levensstijl aanneemt, gaan veel tradities verloren. Ik hoop dat mensen in zullen zien, dat materialisme ook niet alles is en dat je van meer spullen niet persé gelukkiger wordt.”

Dat Guido voor de fiets als vervoermiddel heeft gekozen, is logisch: “Vliegen heeft nogal een impact op het klimaat. De fiets is voor mij het uitstekende vervoersmiddel om genoeg te zien en snel genoeg te gaan. Je gaat met een fijne snelheid door de landschappen heen en je leert de mensen en de landen beter kennen. We fietsen niet via de grote wegen, maar over het platteland. Dan kom je op plekken waar toeristen niet zijn. Het geeft veel nieuwe inzichten.”

Eigenlijk had Guido nog een paar jaar willen wachten met deze fietsontdekkingsreis. Maar de ontwikkelingen in de wereld noopten hem om zijn plannen vervroegd uit te voeren. “Voor mijn gevoel moet ik nu gaan, omdat het binnen tien jaar niet meer kan. Het zal dan te warm of te nat zijn. Of te onstabiel, zodat we door bepaalde regio’s niet meer kunnen fietsen.”

Dat hij zijn baan opgaf om de halve wereld over te fietsen, kwam niet door een burn-out, zo verzekert Guido. “Wat ik wil doen is deels de batterij opladen. Ik kom met goede moed terug. Maar ik wil ook heel graag laten zien dat het reizen per fiets zo’n fijne manier is van onderweg zijn en reizen.” Hij licht toe: “We zitten nu in het achterland van Turkije. Wij geven bijna geen geld uit en onze ecologisch voetafdruk is bijna nul. We eten geen vlees, maar wat brood met een tomaatje en soms wat kaas. ’s Avonds maken we een potje met rijst en bonen en paprika. Het wordt in mijn ogen heel erg overschat hoe zwaar en moeilijk het is.”

Een dergelijke reiservaring gunt Guido iedereen. “Als je het wilt, kun jij dit ook doen. Maar mensen denken vaak in obstakels. Ik moet wel offers brengen hiervoor, zoals het opzeggen van mijn baan. Maar ik vind dat helemaal niet erg en krijg er zoveel voor terug. Ik ben een van de gelukkigste mensen ter wereld, dat ik dit kan doen. Je voelt je af en toe echt bevoorrecht om dit te kunnen doen. Het maakt je ook heel nederig, richting de mensen hier. Sommige mensen weten niet wat er in eigen land te zien is; ik kan dat laten zien met mijn mobiel. Met een klein mobiel printertje kan ik een foto ter plekke afdrukken en dat aan de mensen geven. Sommige mensen hebben geen foto van hun gezin; ze zijn dan ontroerd dat ze een fotootje kunnen krijgen. Je hebt geen keuze in waar je geboren wordt. Ik probeer iets terug te kunnen geven.”

De komende weken fietst Guido via Iran naar Georgië. Hij denkt erover om zijn verhalen in boekvorm te publiceren.

Feest in Oude Wetering

FEEST – Het dorp Oude Wetering is van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 juli een magneet voor alle feestvierders. De Feestcommissie Oude Wetering heeft een heel gevarieerd programma bedacht om de mensen te entertainen. Na jaren wachten is het eindelijk weer mogelijk om mee te doen aan allerlei evenementen; van straattekenwedstrijd tot dj-workshop. Van verkleedoptocht via een fietstocht naar de braderie.

Het straattekenen voor kinderen tot en met 12 jaar is natuurlijk de traditionele opening van de feestmidweek. Ter hoogte van Kerkstraat 40 kan de jeugd vanaf 15:00 uur in verschillende leeftijdsklassen prijzen winnen voor de mooiste straattekening. Maar in feite is het prijs voor elke deelnemer; iedere straattekenaar krijgt namelijk een gratis ijsje. En er is genoeg stoepkrijt aanwezig om de Michelangeloachtige streetprints (of een iets mondainere karikatuur) tot uiting te kunnen laten brengen. Deelname is natuurlijk gratis.

De jeugd komt toch al aan haar trekken; diezelfde middag begint op hetzelfde tijdstip de gratis DJ-Workshop. In een uur tijd leren de kids de basisprincipes van het DJ-bestaan. Tussen 15:00 uur en 18:00 uur wordt drie keer een workshop gegeven voor drie verschillende leeftijdscategorieën. Aanmelden moet in verband met de beperkt beschikbare plekken van tevoren via de Facebook of Instagram pagina van de organisatie.

Wie dol is op vragen beantwoorden en wandelen zal genieten van de puzzelwandeltocht, die deze donderdag om 19:00 uur vanaf het Schoolhuijsplein begint. Wanneer je de puzzel tijdens de looproute van ruim vijf kilometer oplost, maak je kans op een prijs. Aan het einde van de route staat een lekker drankje op je te wachten. Ben je meer van de tweewieler, dan kun je die avond meedoen aan de fietstocht ‘Tour de Braassem’. Jong en oud kan dan 25 of 50 kilometer fietsen en genieten van het mooie buitengebied van Kaag en Braassem en omgeving.

De inwendige mens wil ook wat en wie houdt van koken kan meedoen met ‘Heel Kaag en Braassem bakt’. Jouw taart kun je hiervoor op donderdagavond en vrijdagochtend inleveren bij de bar van de Feestcommissie op het Schoolhuijsplein. Ervaren juryleden weten wel raad met deze heerlijkheden! Na het jureren worden de taarten ter beschikking gesteld aan de senioren tijdens het koffieconcert op vrijdagochtend. Dat koffieconcert is alleen bestemd voor 60-plussers, die hiervoor 2 euro betalen. Zij kunnen genieten van de Zingende Zusjes Claudia en Wilma van der Tang.

Wie helemaal los wil gaan die avond doet mee met de verkleedoptocht, die om 19:00 uur begint op de Dotterbloem. Lekker gek verkleed achter de muziek aan lopen en tijdens het wandelen even zwaaien naar de bewoners van het Zorgcentrum, waar DGV een aubade geeft. De mooist verklede kinderen kunnen een prijs winnen. Hierna kan het hele dorp los gaan op het muziekplein, waar op muziek van ‘Lekker Weer’ en ‘Mad Men’ kan worden gezongen, gelachen, gedanst en – uiteraard met mate – gedronken.

De feestelijke activiteiten worden afgerond met de Braderie, die op zaterdag 9 juli tussen 10:00 en 17:00 uur plaatsvindt in de Kerkstraat en Veerstraat. Je kunt dan heerlijk slenteren tussen een lang lint aan kramen met allerlei nieuwe en bijzondere spullen. En natuurlijk is er weer de legotent, waarin de kinderen met hun bouwwerken ook weer mooie prijzen kunnen winnen.