Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 maart 2023

300 woningen op Nieuwe Sloot

ALPHEN AAN DEN RIJN – Tientallen jaren lang tennisten mensen op het terrein van de Nieuwe Sloot. Drie jaar geleden dreigde de Stichting Alphens Tennispark (SAT) failliet te gaan en indertijd kocht de gemeente Alphen aan den Rijn de gronden en gebouwen voor 3,7 miljoen euro. Het hele gebied gaat op de schop, zo blijkt nu. Niet alleen komen er tientallen woningen, maar ook moet in dat gebied een ‘racketcentrum’ verrijzen. Maar het aantal van twaalf tennisbanen gaat terug naar drie indoorvelden.

Vanaf het  van de aankoop van de SAT-grond was het de bedoeling om op deze locatie woningen te bouwen, maar wel in combinatie met een ‘multifunctioneel indoor sportaccommodatie’ én de mogelijkheid om daar in de buitenlucht te tennissen. Volgens de bouwplannen komen hier onder meer appartementencomplexen voor 300 huur- en koopwoningen, tien buitenbanen voor tennisvereniging Nieuwe Sloot en een racketcentrum. Woonforte zal de sociale huurwoningen kopen en deze woningbouworganisatie overweegt ook om de middeldure huurwoningen over te nemen.

Racketcentrum

In dat racketcentrum komen in ieder geval drie indoortennisbanen, maar ook nog een aantal padel- en squashbanen. En dat aantal banen voor de tennis is veel te weinig, zo geeft Willy Spanjer, voorzitter van de Tennisvereniging Nieuwe Sloot, in een reactie aan. “Nu zijn er veertien buitenbanen en twaalf binnenbanen zijn er nu. Ook met de aan te leggen buitenbanen wordt het totaal aantal tennisbanen gehalveerd. We hebben minimaal zes binnenbanen nodig voor de Alphense tennissers.”

Het gemeentebestuur laat in een document aan de gemeenteraad weten, dat gezocht blijft worden naar ruimte voor extra tennisbanen, maar dan wel op een andere plek dan Nieuwe Sloot. Dat is een uitspraak waar Spanjer haar vraagtekens bij stelt. “Het zijn mooie woorden, maar zolang het woorden blijven hebben we er niets aan.”

Is de woningbouw een bedreiging voor de tennisvereniging? Spanjer: “Dat denk ik wel. Het voordeel is dat we heel snel de nieuwe banen kunnen aanleggen. De huidige gravelbanen nu zijn op. Maar het is ontzettend onzeker wat er naast die banen gaat komen. En het is nog altijd niet duidelijk of dat indoor racketcentrum financieel exploitabel is. Het gaat nog jaren duren voordat er duidelijkheid is, dus gaan we als tennisvereniging nog jaren in een puinhoop zitten. Dat is geen goede basis voor een tennisvereniging. Met het onderbrengen van de GGD en de vluchtelingen op de Nieuwe Sloot is het hier al jaren heel rommelig. Ook is het voor ons nog altijd onduidelijk of we straks een clubhuis, kleedkamer en douches zullen krijgen.”

Spanjer doet een noodoproep: “Afgelopen winter was moeilijk; er waren helemaal geen tennisbanen en dat is wel belangrijk voor veel leden. Ze beginnen Nieuwe Sloot wel een beetje zat te raken. Er is heel veel onrust. En dan zijn er ook nog geen binnenbanen. De tennissport is de dupe van het gebruik van de voorzieningen door de GGD en de vluchtelingen. Al die onrust heeft ons wel leden gekost. Natuurlijk blijven we in gesprek met de gemeente. We moeten wel. Ik heb de hoop dat we hier samen uit zullen komen.”

Wethouder Gerard van As laat weten: “We hebben een motie van de raad uitgewerkt, waardoor er straks in de hal niet alleen squash en padel gespeeld kan worden, maar ook tennis. Hier is door de raad positief op gereageerd. Wij werken de plannen nu verder uit. Ik ben blij dat we hier binnenstedelijk kunnen bouwen, omdat er nog steeds grote behoefte aan woningen is.” De bouwplannen voor zowel de wijk als het racketcentrum worden dit jaar verder uitgewerkt.

Nu al lijkt duidelijk, dat de gemeente verlies gaat draaien op dit bouwproject van 3,7 hectare. Het gemeentebestuur wijdt dit aan ‘de huidige (slechtere) marktomstandigheden en behoorlijk minder aantal woningen (die op bouwproject Nieuwe Sloot moeten komen, red)’. De werkzaamheden om dit gebied te bebouwen met de woningen en het racketcentrum beginnen in september 2023. Volgend jaar worden eerst de nieuwe buitentennisbanen aangelegd, waarna de woningen en het racketcentrum gebouwd worden in de jaren 2025 tot en met 2028.