Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2023

Kunst moet gezien worden!

ALPHEN AAN DEN RIJN – Kunstenaars uit de hele regio stelden afgelopen weekend hun ateliers open, zodat inwoners zich door hun kunstwerken konden laten inspireren.

Dit ‘Landelijk Atelierweekend’ werd in Alphen door twee kunstenaars omarmd. Alphens Nieuwsblad bezocht beide ateliers. Antonetta Moerland heeft in haar woning een tussenmuur uit twee kamertjes verwijderd en daar creëert ze haar eigen schilderijen. De bezoekers worden de trap opgeleid naar boven en worden aangenaam verrast door de kleurrijke werken die in het atelier staan te schitteren.

Moerland licht over haar werk toe: “Mijn werken maak ik intuïtief. Daarnaast heb ik wel wat met Buddha en voor een stichting realiseer ik Hindoestaanse schilderijen.” Ze doet voor de eerste keer mee aan de Open Atelierroute. “In het verleden organiseerde Sta-Art in Alphen regelmatig dit soort atelierroutes, maar dat is al een aantal jaren niet meer het geval. Er moet maar net iemand zin hebben om dit te organiseren. Ik zag de oproep van de Open Atelierroute en besloot voor mezelf: ‘Ik heb zoveel werk en dat mag gezien worden’.”

Tientallen bezoekers mocht Moerland afgelopen weekend ontvangen. Een hiervan is Louise Sont, die in het verleden al enkele werken van Moerland kocht. “Het is leuk om hier naar haar recentere werken te kijken. Het is bijzonder om te zien en we hebben fijn gepraat over hoe ze tot haar werken is gekomen.”

Industrieterrein

Het volgende atelier, dat open huis hield, bevindt zich op een industrieterrein en Lida Plomp toont daar al haar creatieve werken. “Dit is een expositieruimte én een atelierruimte. Ik geef cursussen in schilderijen. Al mijn werk is geënt op de natuur; in de breedste zin van het woord. Zelf houd ik ervan om te experimenteren. Ik experimenteer met papier en hout, maar ook binnen de schilderkunst experimenteer ik met allerlei technieken. Mijn werken zijn zowel abstract als superrealistisch. Ik vind het leuk om alles uit te proberen en steeds wat nieuws te doen.”

Dus u doet maar wat? Dat is natuurlijk helemaal niet het geval: “Als je goed kijkt zie je mijn handschrift terug in de werken. Maar als je iets heel abstracts maakt is dat wel heel verschillend dan een heel realistisch werk. Ik doe ook aan pyrografie; dat is brandschilderen.” Ze laat het zien: met een tot 750 graden opgewarmd ‘ijzerdraadje’ creëert Plomp een prachtig blad in een houten blad.

Plomp zoekt nog cursisten voor de maandagavond, zo geeft ze aan. “Ik uit mij creatief, maar doe dat in combinatie met het geven van cursussen. Van kunst alleen kan de doorsnee kunstenaar niet leven.” Ze lacht vervolgens: “Maar ik heb ook nog een man!” Serieus vervolgt Plomp: “Voor mijn werken experimenteer ik met kleuren en vormen. Ik wil alles uitproberen. Het heeft ook te maken met hoe ik me op dat moment voel. Als ik niets aan het hoofd heb, kan ik makkelijker abstract werken en zie ik wel waar ik uitkom en hoe het wordt. Op andere momenten wil ik iets precies naschilderen en zorgen dat het er goed uit komt.”

 

Antoon Germs is samen met zijn partner Mária Moons een van de bezoekers. “Ik volg een cursus bij haar. Ze geeft heel goede aanwijzingen. Ik schilderde de zee en met haar tips zie je nu de golven op mijn schilderij nu echt rollen. Ze tipte ook: ‘Je schildert te netjes; je moet slordiger gaan schilderen’.” Plomp is bereid om nog wat extra tipjes van de sluier op te lichten voor andere (toekomstige) kunstenaars. “Soms moet je jouw werk even neerzetten. Wanneer je dan de volgende dag terugkomt, besef je opeens wat je moet veranderen. Het helpt ook om in spiegelbeeld naar jouw werk te kijken; dan zie je waar nog een accent op moet en dat je bijvoorbeeld een compositie moet toevoegen met een bepaalde kleurencombinatie.

Ook waren er andere ateliers in de omgeving, waar mensen zich konden laten inspireren. Zoals StephArts, van kunstenares Stephanie van der Beek, maar ook Galerie Rueb & Tiekstra in Rijpwetering. Echte verkopen hebben beide kunstenaressen niet gehad afgelopen weekend, maar dat was ook niet de bedoeling, zo geven ze beiden aan. Plomp: “De mensen uit mijn omgeving kennen me wel. Het is leuk als er landelijke bekendheid komt, zodat er wat meer publiek is, die van verder weg komt.” Moerland: “Mijn streven is, dat mensen mijn werk zien. Ik kan hier wel jaar in jaar uit werken maken op mijn atelier, zonder dat iemand het ziet. Maar dat heeft niet zoveel nut. Kunst moet gezien worden!”

 

www.landelijkatelierweekend.nl