Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Een leven redden uit eigenbelang

Joep Derksen

Wanneer je als ondernemer 37 jaar bent, is je leven nog maar net begonnen. In één seconde kan het voorbij zijn. Eline van Leeuwen van Van Leeuwen Kozijnen had haar hartaanval niet kunnen navertellen, als haar broer Thomas en haar vader Thom niet zo snel hadden gehandeld. Twee jaar later zetten broer en zus een enorme duurzame stap vooruit in de ontwikkeling van Van Leeuwen Kozijnen.

Vrijdag 22 oktober 2021 is de dag, waarop Eline in haar kantoorstoel zit en haar hart stop met kloppen.  Stomtoevallig loopt een halve minuut later haar broer het kantoor binnen. Hij ziet Eline en binnen enkele seconden drong de waarheid binnen en ondernam hij actie. “Ik sloeg haar in haar gezicht, maar daar reageerde ze niet op. Ik schreeuwde om hulp en gaf haar mond-op-mond beademing. De 112-dame aan de telefoon vroeg me, of we er een AED in de buurt was.”

Dat bleek zo te zijn. Amper een jaar eerder had Eline namelijk besloten om zo’n AED in het bedrijf op te hangen, voor het geval dat er iets met een voorbijganger zou gebeuren. Ze besefte niet, dat zij degene was, die haar leven aan dit hartmassageapparaat zou danken. Thomas koppelde de AED aan Elines lichaam om een elektrische schok te geven. Hierna gaf hij Eline zes minuten reanimatie, terwijl vader Thom zijn dochter beademde, tot de politie en ambulance arriveerden.

Enkele dagen later werd Eline wakker in het ziekenhuis, waarna ze binnen twee weken weer op de zaak was. Nog regelmatig denkt Eline terug aan deze levenservaring. “Iedere dag ben ik blij, dat ik weer wakker ben geworden. Doordat ik amper een halve minuut heb gelegen, was de hulp redelijk op tijd. Ik ben erg gelovig en ben ervan overtuigd dat Thomas door mijn oma van boven gestuurd is. Ze zal de opdracht hebben gegeven: “Eline komt te vroeg; we schoppen haar terug!”

Nieuwe machine

Inmiddels is Eline vrijwel geheel hersteld en hebben zij en Thomas het bedrijf Van Leeuwen Kozijnen een nieuwe fase in laten gaan. Met de aanschaf van een volledig elektrisch opererende bewerkingsmachine kan Van Leeuwen bouwwonderen verrichten. Of het nu houten ramen, deuren of kozijnen zijn. Thomas: “Deze machine maakt van een vierkant stuk hout een Ikea bouwpakket. Alle handelingen worden verricht: afkorten, schaven, het plaatsen van scharnieren, sloten, verbindingen en spanningen. Het eindproduct kunnen we direct daarna spuiten, afwerken en leveren.”

Van Leeuwen Kozijnen is in de 63 jaar van haar bestaan groot geworden in het leveren van ramen, deuren en kozijnen aan de kleine ZZP-ers in de wijde regio. Het bedrijfsproces was zó ingericht, dat ook orders van één of enkele kozijnen gemakkelijk opgepakt konden worden. Dat blijft natuurlijk zo, maar de nieuwe duurzaam opererende bewerkingsmachine zorgt er ook voor, dat Van Leeuwen Kozijnen nieuwe markten kan betreden.

Thomas: “We kunnen nu meer opdrachten aan en zijn begonnen met een duurzame groei. We verwelkomen nieuwe klanten, die grotere projecten onder zich hebben.” Eline vult aan: “Maar we zullen ons niet richten op de heel grote partijen; dan word je tot de laatste cent uitgewrongen. Dat past ook niet in onze visie, hoe je zaken doet. Je gaat met elkaar om op een menselijke manier en je bouwt een relatie op met je klant en je leverancier.” Thomas beaamt: “Wanneer je elkaar wat gunt, houd je het het langste vol.”

Terwijl Thomas en Eline door de fabriek lopen genieten ze zichtbaar. Op de vraag, wat er zo mooi is aan het product hout, stelt Eline enthousiast: “In advertenties wordt nooit gesproken over ‘echt kunststof’, maar wel ‘echt hout’. Je maakt iets van een natuurlijk product. Wij gebruiken alleen FSC-hout, van bomen die geoogst moesten worden om plaats te maken voor nieuwe bomen. Dit hout krijgt bij ons een tweede leven in de vorm van deuren, ramen en kozijnen. Dat is de meest duurzame manier van het hergebruik van bomen.”

Dankbaar

Tijdens de rondleiding gaan de gedachten toch nog even terug naar die 22ste oktober van 2021. Wanneer jouw broer jouw leven redt; kijk je dan anders naar hem? Eline beaamt: “Het is heel bijzonder dat je jouw leven aan iemand te danken hebt. In het begin heb je heel erg de gedachte: ‘Hoe kan ik dit terugbetalen?’” Thomas lacht: “Eline, je hoeft me nooit te bedanken. Wat ik toen deed, was puur uit eigenbelang. Ik kan niet meer zonder je.”

Van Leeuwen Kozijnen
Walserij 23
2211 SJ Noordwijkerhout
T: 0252 372 570
E: info@vanleeuwenkozijnen.nl
W: www.vanleeuwenkozijnen.nl