Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

“Een portretfoto is meer dan een registratie”

ALPHEN – Alphoto bestaat sinds 1974 en is een vereniging van enthousiaste amateurfotografen in Alphen aan den Rijn. Wekelijks komen de leden samen in Parkvilla, waarin ze camera-ervaringen met elkaar delen. Af en toe is er een spreker en afgelopen week was dit de vermaarde fotograaf Govert de Roos.

Het leven van Govert leest als een jongensboek. Als jonge jongen stond hij al met zijn camera vooraan bij popconcerten foto’s te maken tussen alle professionele fotografen. Toen hij vijftien was, hadden John Lennon en Yoko Ono een ‘sleep in’ in het Hilton in Amsterdam. Govert zag zijn kans schoon. “Ik zat op de grafische school en had eerder al een perskaart voor mezelf gemaakt om in het concertgebouw te kunnen fotograferen. Van deze perskaart maakte ik gebruik om ook foto’s te maken van John Lennon en Yoko Ono. Op het moment zelf was ik bloednerveus. Ik had één filmpje van twaalf opnamen genomen. Ik was bang dat ze mij er uit zouden gooien. Ik ben snel weggegaan en was achteraf verbaasd dat de foto’s scherp waren.” Maar deze ontmoeting betekende voor Govert wel de start van een magisch fotografische carriere.

Hij werd een veel gevraagd fotograaf voor wereldberoemde artiesten, zoals Michael Jackson, Blondie, Arnold Schwarzenegger en Blondi. Maar ook veel Nederlandse artiesten zoals Rob de Nijs, Andre Hazes en Patricia Paay wilden jarenlang alleen door Govert gefotografeerd worden. De reden hiervoor kan Govert wel vertellen: “Je hebt twee typen fotografen: zij die voor zichzelf foto’s maken van de mensen en zij die het doen voor de mensen, die voor hen portretteren. Ik behoor tot de laatste categorie.”

Govert licht toe: “Als iemand bijvoorbeeld een doorgroefd gezicht heeft met diepe wallen, waar hij of zij zelf niet blij mee is, dan zorg ik voor zacht licht en werk dat weg met wat make-up. Ik stel me in dienst van de mensen voor wie ik portretteer.” Niet iedereen heeft gebruik kunnen maken van de fotosessies van Govert. Hij zei ook best wel nee. “Politici, advocaten, managers: ze zien er allemaal hetzelfde uit. Ik zie het verschil niet tussen een pak met drie of met vier knopen. Ik heb een ontzettend grote voorkeur gehad voor het fotograferen van zangers, acteurs, actrices en dansers. Dat zijn mensen, die met iets creatiefs bezig waren. Daar kan ik me gemakkelijk in plaatsen. Ik ben zelf ook creatief en heb dus een andere band met deze mensen; je spreekt elkaars taal. Bij een advocaat gaat het sneller om de buitenkant en bij een creatief persoon eerder om de binnenkant. Bij het maken van de foto wordt voor mij het doel om die binnenkant naar buiten te brengen. Dat geeft mij veel speelruimte in de manier waarop ik de foto kan maken.”

Afgelopen weekend gaf Govert een lezing voor de mensen, die dezelfde passie voor fotografie delen als hij. Dat werd geen bijeenkomst met allerlei technisch gepraat over sluitertijden en de type lenzen die gebruikt moesten worden. Govert lacht: “Voorafgaand aan het maken van de foto is het heel belangrijk om een goed gesprek met jouw ‘onderwerp’ te hebben. Je gaat een foto maken, maar je moet weten waarvoor en voor wie die foto gemaakt wordt. En vooral: wat moet het doel zijn van de foto? Is het voor een cover van een tijdschrift, van een platenhoes, een interviewfoto of een krantenfoto? Het gaat om bij het maken van een foto om jouw motivatie en dat je er van tevoren over nadenkt. Een portretfoto is meer dan een registratie. Het is iets dat ervoor moet zorgen, dat de omgeving of de mensen die de persoon kennen zeggen: ‘Ja, dit is typisch deze persoon’. Pas als dat gebeurt, heb je een goed portret gemaakt.”

De afgelopen tientallen jaren is de fotografiewereld enorm veranderd. Het zelf ontwikkelen van filmpjes is een zeldzaamheid geworden en bijna alles wordt digitaal gefotografeerd. Govert vindt dat niet erg. “Het is alleen maar leuk, dat steeds meer mensen het plezier van het fotograferen ontdekken.”

Het jaar 2024 wordt voor hem ook spannend, want hij is nu bezig met het samenstellen van een boek met de meest bijzondere foto’s uit zijn collectie. Dit boek verschijnt eind volgend jaar, tegelijk met de daarbij horende grote expositie. “Ik ben nu al heel druk bezig met het scannen en het herontdekken van de plaatjes, die ik vroeger opzij heb gelegd.”

Meer informatie: www.govertderoos.com.