Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Ontmoeten in één beeld gevangen

Op de 55 m2 grote muur van theater Castellum verschijnt de komende twee jaar een levensgrote foto van een zwemster. Deze foto is gemaakt door fotografe Carla Kogelman, die vorige week tot winnares is uitgeroepen van de Fafoto23 wedstrijd.

Fonds Alphen en omstreken schreef deze fotowedstrijd met het thema ‘Ont-moeten’ uit. Professionele fotografen, maar ook amateurfotografen konden hieraan meedoen. Marcel ’t Sas, directeur van theater Castellum is blij met het eindresultaat: “Met het thema ontmoeten zijn we dagdagelijks bezig. Het is mooi dat aan het gebouw, dat door velen wellicht als kil wordt ervaren, zo’n ontwapenend en hartverwarmend beeld wordt toegevoegd. Hier zal zeker weer veel over gesproken worden.”

De Amersfoortse winnares maakte als tiener haar eerste zwart-wit foto’s eind jaren ’70. Daar groeide haar liefde voor de fotografie. Werkend bij een reizend poppentheater hanteerde ze in de jaren ’80 niet alleen de pollepel, maar ook de camera. Twintig jaar lang runde Kogelman haar eigen theaterbureau, maar ze stopte hiermee omdat ze haar fotografie wilde professionaliseren. “Ik fotografeerde alles op de stand ‘automatisch’ en wist niet veel van sluitertijden en zo. Tussen 2008 en 2011 volgde ik de opleiding voor fotografie. Dan leer je niet alleen over het ontwikkelen van jouw techniek, maar vooral over de manier waarop je via jouw foto’s verhalen wilt vertellen. Iedereen kan fotograferen, maar je onderscheidt je met de thema’s die je aankaart en de verhalen die je vertelt.”

John Kroes, voorzitter Fonds Alphen en omstreken, de hoofdsponsor van het evenement, sprak bij de uitreiking de lovende woorden: “De foto combineert technische klasse met diepgang en emotie. Het wekt een gevoel van bevrijding op dat resoneert bij de kijker.” Het is niet de eerste prijs die Kogelman heeft gewonnen. Ze heeft al meerdere malen de Zilveren Camera en de World Press Photo gewonnen. In haar fotowerk legt ze het in heel eigen stijl het dagelijkse leven van mensen en vooral kinderen, vast. “Ik dacht dat het not done was om kinderen te fotograferen, maar binnen fotografie kan alles samen.” Haar andere fascinatie is het leven achter de schermen bij sport, theater en film.

Veel van haar foto’s zijn zwart-wit, maar deze foto is juist in kleur. “Ik maak alles in kleur en zet het dan om in zwart-wit. Het is juist de uitdaging om iets wat in kleur is te laten spreken in zwart wit.” Vind je het niet jammer dat een kleurenfoto gewonnen heeft? “Nee, want dan had ik ‘m niet moeten opsturen.” Iedereen mocht meedoen aan deze fotowedstrijd, maar de directeur van Castellum had Kogelman speciaal gewezen op deze wedstrijd. Ze besloot een foto in te sturen van een in 2019/2020 gemaakte expositie over speelplekken en speelterreinen in het Belgische Hasselt. Deze expositie werd indertijd door de uitbraak van corona na twee uur stilgelegd.

 

Nu kunnen dus alsnog veel passanten kijken naar de foto, die twee jaar op de buitenmuur komt te hangen. Het vervult haar met trots. “Ik was op zoek naar een beeld dat juist voor meerdere uitleg interpretabel is. Het is belangrijk dat kunst en cultuur getoond wordt; hoe meer je mensen in contact kan brengen met een kunst- of cultuuruiting, hoe meer waarde zo’n beeld krijgt.”

 

Ze legt het verhaal achter de foto uit. “Het thema was: ‘ont-moeten’. Vooral het streepje is in deze foto aanwezig. De foto geeft aan dat je veel meer vrijheid hebt in en onder water. Daar ben je ook leniger en gymnastischer dan buiten het water. Het geeft je een soort vrijheid, die je op het droge niet hebt. In het water kun je een superwatermens zijn.” Hoopvol besluit ze: “Misschien zullen mensen door deze foto ook gaan denken: ‘Wat gebeurt er in dit theater?’”