Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 september 2024

Zelfvertrouwen door zelfverdediging

TEYLINGEN – Ieder kind moet gewoon een kind kunnen zijn. Een kind, dat zelfverzekerd door het leven kan gaan, zonder bang te zijn voor de buitenwereld, of angst te hebben om gepest te worden. Iedere week volgen tientallen inwonertjes, maar ook veel volwassenen, de lessen van de Universele Gevechtskunst Sportvereniging (UGSV).

Het is al lang bekend dat pestgedrag grote invloed heeft op kinderen die gepest worden: zij dragen de psychologische littekens de rest van hun leven mee. Vaak zoeken pesters en volwassenen met kwade bedoelingen de kinderen uit, die weinig zelfvertrouwen hebben. Als hamerhaaien loeren ze op de zwakkeren en pikken de slachtoffertjes er genadeloos uit.

De maatschappij is sneller en anoniemer geworden en daardoor hebben steeds meer jongeren behoefte aan weerbaarheidstraining, zoals de MUG-training. MUG staat voor: ‘Mini Universele Gevechtskunst.” Slaan onder de kin, trappen in het kruis en mokerklappen op de borst van een ‘vechtpop’. Het lijkt er misschien op dat de kinderen worden getraind om hun mannetje te staan bij een knokpartij, maar het gaat juist om het achterliggende effect. De wetenschap hoe je jezelf moet verdedigen geeft het vertrouwen dat bij deze kinderen vaak ontbreekt. De UGSV werkt eraan om de kinderen bij te brengen hoe zij zich fysiek én mentaal kunnen verdedigen.

Groeten

Aan het begin van de training groeten alle MUG-deelnemers de trainers, waaronder Tim van der Plas, Luuk Spruit en Daniëlle van der Wal. Deze groet gebeurt met de handen gevouwen voor het hoofd; als teken van respect voor elkaar. Na wat ren- en behendigheidsoefeningen gaat de jeugd in een kring staan om een gevechtshouding te oefenen. Waarbij het ene kind een aanvallende houding inneemt en de ander de (uiteraard ingehouden) slagen probeert af te weren.

Wilma Ackermann (15) doet dit al als een volleerd atlete. “Doordat ik heb geleerd om mezelf te verdedigen, ben ik zelfverzekerder. Door de jaren heen ben ik sterker, leniger en sneller geworden. Daarnaast ben ik oplettender, ook op straat, wanneer het drukker is en donkerder wordt. Dat is een voordeel. Als ik aangevallen word, raak ik niet in paniek, omdat ik weet hoe ik uit dit soort situaties kan komen.”

Plezier

Daniëlle, Luuk en Tim zijn alle drie als MUG-leerling begonnen bij UGSV en tegenwoordig geven ze met veel plezier de verdedigingslessen aan nieuwe generaties kinderen. “Het doel is, dat kinderen zich in straatsituaties zelf kunnen verdedigen. Bijvoorbeeld als iemand je bij de pols wil meenemen of bij je schouders of keel wilt pakken. Wij leren ze, hoe je op een bepaalde manier los kunt komen; met een minimum aan kracht en een maximum aan rendement. Deze vrij simpele bewegingen zijn heel effectief: met een paar tikken kun je iemand uitschakelen. Een MUG is een klein irritant beestje en onze mugjes leren zich weerbaarder te maken door de venijnige en gevoelige plekjes op te zoeken.”

De kinderen hebben duidelijk lol in de training. Max Langeveld (10) zit sinds een jaar bij de MUG Kids; een van de jongerenafdelingen van UGSV. “Ik vond het de eerste keer heel spannend, maar maakte snel nieuwe vrienden en daardoor ging het heel goed. Vroeger durfde ik veel dingen niet zo goed, maar nu voel ik me vertrouwder bij andere kinderen op school. En als kinderen me plagen, kan ik mezelf verdedigen, zodat ze me uiteindelijk niet meer zullen plagen.”

Zelfvertrouwen

Tobias De Jong (15): Drie jaar volg ik de trainingen nu en ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. In het begin leer je hoe je moet staan; bewust zijn van jouw beide voeten op de grond en dat je jouw schouders naar achteren houdt. Hoe verder je komt in de trainingen, hoe intensiever het wordt en dat is fijn. Ik ben al heel lang niet meer gepest en voel me veel zelfverzekerder dan een paar jaar geleden.”

Binnenkort beginnen nieuwe trainingen bij de UGSV. Voor zowel volwassenen als kinderen. De leeftijden om deel te nemen is voor kinderen tussen 10 en 12 jaar, van 12 tot 16 jaar en voor volwassenen. Maar ook kinderen vanaf 8 jaar kunnen de MUG-lessen volgen.

Meer informatie hierover kan gelezen worden op: www.ugsv.nl. Of neem contact op met Luuk via: info@ugsv.nl.

Freek de Jonge komt naar Roelofarendsveen

ROELOFARENDSVEEN – Wie kent cabaretier Freek de Jonge niet? Hij maakte ooit furore met Neerlands Hoop, zijn oudejaarsconferences en ook dit jaar gaat hij op theatertour. Maar voordat het theaterseizoen van start gaat, heeft Freek de Jonge eerst een optreden bij Boekhandel Veenerick in Roelofarendsveen.

De Jonge komt naar Boekhandel Veenerick op dinsdagavond 3 september; vier dagen nadat de cabaretier zijn 80ste verjaardag vierde. Hij komt vertellen over het derde deel van zijn memoires ‘De Zeeuwse jaren’. Met alle aanwezigen deelt De Jonge zijn herinneringen over de periode in de jaren ’60, waarin hij in Goes woonde. René Koek leidt het gesprek en het beloofd een warme bijeenkomst te worden, waar je veel te weten kunt komen over de achtergrond van de cabaretier.

Het boek ‘De Zeeuwse jaren’ geeft een prachtig beeld van hoe de jaren zestig niet alleen Freek de Jonge vormden, maar ook een hele samenleving veranderden. Wie herinnert zich niet de spannende Cubacrisis in 1962 en de historische maanlanding, waarbij Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan zette?!

Precies in deze periode woonde De Jonge dus in Goes, waar zijn vader werkzaam was als godsdienstleraar. De Jonge had in die tijd al wat ervaring, maar na een optreden op een schoolavond kwam zijn diepste verlangen boven: komiek te worden à la Toon Hermans.

Natuurlijk vertelt hij ook over zijn ontmoeting met Bram Vermeulen in 1967 en de oprichting van Neerlands Hoop In Bange Dagen. In het boek, maar ook tijdens de bijeenkomst maakt Freek de Jonge inzichtelijk hoe hij, als kind van de jaren zestig, tot de keuzes is gekomen die hem lieten uitgroeien tot de man die het aanzien van het Nederlands cabaret heeft veranderd.

Het interview met Freek de Jonge vindt plaats op dinsdag 3 september, vanaf 20.00 uur. Dit gebeurt bij Boekhandel Veenerick aan het Noordplein 15 te Roelofarendsveen.  De inloop is vanaf 19.45 uur. Kaartjes zijn voor 10 euro per stuk te bestellen via Veenerick.nl, waarbij je kunt genieten van koffie of thee bij ontvangst.