Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2007

Gezamenlijke handhaving

LISSE – ‘De gemeenten Hillegom en Lisse gaan gezamenlijk de handhaving beter oppakken op gebieden als milieu, parkeren, bouw- en woningtoezicht en terrassenbeleid. Het gaat hierbij uitsluitend om vergunningenhandhaving en niet om het strafrechtelijk deel, want dat blijft de verantwoordelijkheid van de politie. Al zou op termijn ook alle handhaving voor de openbare orde hieraan toegevoegd kunnen worden.’ Dit maakte wethouder Bas Brekelmans (VVD) bekend op dinsdag 18 december.

Het bureau Van Naem & Partners heeft vijf varianten voorgelegd aan de beide gemeenten om de meest optimale vorm van samenwerking te bepalen. Brekelmans: ‘We zijn er met Hillegom van overtuigd dat we moeten komen tot een gemeenschappelijke regeling, waarbij geen sprake is van een eigen bestuur, maar de centrumgemeente een leidende rol heeft.’ Hij legt uit: ‘Dit is de beste balans, want je krijgt op deze manier zo min mogelijk bestuurslagen, korte lijnen en een eigen identiteit van de handhavingsdienst. We overwegen ook om nieuwe uniformen aan te schaffen voor de mensen die onder deze dienst komen te vallen. Op deze manier hebben we als bestuur ook grip op wat de handhavers doen.’

Welke gemeente wordt de centrumgemeente; Hillegom of Lisse? ‘Dat is een goede vraag. Hierover zijn we nog in overleg met Hillegom’, moest Brekelmans bekennen.