Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

(geen) Excuses

Column: De waan(zin) van de week


Wat was het spannend met de uitslag van de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Maandenlang hebben de politieke partijen uitgerekend hoe het beste strategisch gestemd kon worden. Doel voor de oppositiepartijen was om de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV af te houden van een meerderheid in deze Eerste Kamer. De regeringspartijen wilden uiteraard precies het tegenovergestelde: voldoende Kamerleden hebben om steun te geven aan de wetsvoorstellen uit de Tweede Kamer.

De einduitslag had niet nipter kunnen zijn. Er is nu een rechtse meerderheid in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Alleen wordt die meerderheid in de Eerste Kamer vertegenwoordigd door de ene senaatszetel van de SGP. Dat plaatst ook deze partij in het centrum van de invloed. Er is kritiek op het feit dat een dergelijke partij de komende jaren zoveel in de melk te brokkelen krijgt, maar dat is niet terecht. De kiezers hebben gesproken en er waren voldoende mensen die het partijprogramma van de SGP ondersteunen. Hiermee is het een volwaardige politieke partij en mag dus op alle fronten meepraten.

Voor het eerst in bijna een jaar voldoet de gedoogregering nu aan de voorwaarden die de formateur indertijd stelde: er moet een werkbare meerderheid zijn in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Nu er in de Eerste Kamer 38 mensen (van de 75) zijn die positief staan tegenover de regering en haar plannen, hebben Rutte c.s. geen excuses meer. De plannen waarbij iedereen de vingers kan aflikken, mogen nu doorgevoerd worden. De regering begon goed met de invoering van de hogere maximumsnelheid (130 km) op de autosnelwegen. Een onvoldoende krijgen de partijen echter waar het gaat om het inperken van de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten (zie een van mijn vorige columns). Rutte, het komt er nu op aan: vergroten van de werkgelegenheid, verminderen van de regeldruk voor bedrijven, aanpak van de bureaucratie en dus minder ambtenaren(lagen). Dit alles moet leiden tot een veel betere en gezondere economie. Laat maar zien dat je in staat bent om alle verkiezingsbeloften in te vullen: dit achterwege laten, staat gelijk aan falen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Joseph Galibardy (96): Indiaas hockeyer
Leonard Kastle (82): Amerikaans pianist, filmmaker en (film)componist
Kathy Kirby (72): Brits zangeres
Eduard Janota (59): Tsjechisch minister
Randy Savage (58): Amerikaans worstelaar
Paul Gillon (85): Frans stripauteur
Jan Derksen (92): Nederlands baanwielrenner
Ronald Naar (56): Nederlands bergbeklimmer
Xavier Tondó (32): Spaans wielrenner
Henny Thijssing-Boer (78): Nederlands schrijfster

Het woord van de week: Harmonikater.