Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 februari 2013

Historische bruggen krijgen naambordjes


LISSE – In het hele dorp krijgen in totaal 21 cultuurhistorische bruggen een eigen naambordje. Het eerste exemplaar werd donderdag 7 februari door wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) bevestigd aan de ‘Lefeber’ brug op de Zwanendreef.

Met de benaming komt een oude wens van de recent overleden Aad van Kampen alsnog in vervulling. Hij heeft de historie van de bruggen in het dorp achterhaald en het was ook zijn idee om alle 21 bruggen met historische waarde een naam te geven. Van Zelst is blij dat dit nu gaat gebeuren: ‘Op deze manier wordt de cultuurhistorie voor de inwoners zichtbaar gemaakt. Het college heeft als wens om een meer zichtbare gemeente te zijn en dit is het eerste zichtbare resultaat. We willen ook alle kunstwerken voorzien van naambordjes.’

De wethouder liet overigens wel weten af te willen van de verwijsbordjes die overal in het dorp aan de lantaarnpalen zijn bevestigd: ‘Die dateren nog van voor het Tomtomtijdperk. ‘De vraag is of we die bordjes willen houden; je kunt de adressen digitaal opzoeken.’ Terug naar de brug; deze is in 1938 aangelegd en de ‘eerste steen’ werd op 22 april van dat jaar geplaatst door de broers Alfons en Gerard Lefeber. Zou het kunnen, dat een van deze twee nog in leven is? De journalist wordt hartelijk toegelachen: ‘Dat lijkt me sterk’.

Na het schieten van enkele plaatjes wandelt de wethouder terug naar het gemeentehuis, terwijl een buurtbewoonster het nieuwe bordje komt bewonderen. ‘Wat jammer dat de gemeente Alfons en Gerard Lefeber niet hebben uitgenodigd.’ Het blijkt dat deze broers nog in Lisse en Hillegom wonen. Op dat moment komt Alfons Lefeber (83) in blakende gezondheid aanfietsen. Hij stopt en beoordeelt het eindresultaat: ‘Ik kom iedere dag naar deze brug om de eendjes te voeren. Van mij had het niet gehoeven om de naam ‘Lefeber’ op deze brug te plaatsen, want mijn naam staat er toch al op. Maar het is wel leuk voor de familie. Het is wel een beetje een opvallend bord, maar dat is prima.’