Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Column

Uitspraak

Een uitspraak van het Gerechtshof kan vérstrekkende gevolgen hebben voor de financiën van de gemeente, waarde columnlezer. Vorig jaar dachten de gemeenteraad en het college slim te zijn, door bij de aanbesteding van de jeugdzorg alle financiële risico's neer te leggen bij de partijen, die de jeugdzorg moeten uitvoeren. Dus als die organisaties meer mensen moeten inhuren dan was verwacht, omdat er meer vraag is naar de jeugdzorg, dan zouden ze dat zelf moeten gaan betalen.

Maar deze gedachtegang is volledig weggeveegd door eerst een rechter en nu dan ook het Gerechtshof. De zorg voor kinderen in problemen, is iets waar de gehele samenleving voor verantwoordelijk is. De rijksoverheid heeft deze taken overgedragen aan de gemeenten en draagt hiervoor ook geld bij. Toegegeven; dat geld is nu minder dan enkele jaren geleden, maar door betere samenwerking tussen de jeugdzorgorganisaties en efficiënter werken kan ook veel pecunia bespaard worden.

Het zorgen voor kinderen in problematische situaties kan niet door gemeente-ambtenaren worden uitgevoerd. Hiervoor worden professionele instanties ingehuurd. Mag een gemeente dan ook zeggen, dat die instanties zelf voor de kosten moeten opdraaien als de vraag naar jeugdzorg (veel) meer wordt? Het Gerechtshof is heel duidelijk: Neen. Als er extra kosten zijn, dan moet de gemeente bijspringen. Of het nu gaat om een tientje, honderdduizenden euro's of miljoenen euro's.

Dat risico kan Kaag en Braassem eigenlijk niet meer dragen. Het fiasco van Braassemerland kon jaren geleden nog deels worden opgevangen door de miljoenen euro's die Kaag en Braassem kreeg vanwege de verkoop van Nuon-aandelen. Maar de gemeente kan zich een nieuw miljoenenoffer simpelweg niet meer veroorloven. Het lijkt er dan ook op, dat wethouder Henk Hoek met hangende pootjes terug moet naar de overige gemeenten in Holland Rijnland. Deze gemeenten hebben namelijk afgesproken, dat ze de financiële risico's voor jeugdzorg gezamenlijk delen. Zo hoeft een kleine gemeente als Lisse niet voor de volle 125.000 euro per jaar te zorgen, als één van haar jeugdige inwonertjes in de jeugdgevangenis Teylingereind beland. De overige gemeenten in Holland Rijnland dragen hier dan ook aan bij.


Met de uitspraak van het Gerechtshof, waartegen de gemeente niet in beroep gaat, zal Kaag en Braassem dus ook dit soort kosten moeten ophoesten. Dat is niet verantwoord voor zo'n kleine gemeente. Het was leuk geprobeerd om als gemeente de jeugdzorg zelf te laten uitvoeren en de risico's bij de jeugdzorginstanties te leggen. Maar dit experiment is faliekant mislukt. Het wordt tijd dat het college en de gemeenteraad terugkeren uit dromenland en hun ogen openen voor de realiteit.