Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2017

Miljoenen euro's voor 'Bloeiende Bollenstreek'

LISSE > Driekwart miljoen euro voor bloemrijke bermen en anderhalf miljoen euro om aan automobilisten te laten weten, dat ze de Bollenstreek in rijden. Dat zijn twee van de projecten om de Bollenstreek voor het toerisme én de eigen inwoners op de kaart te zetten. De zes gemeenten Teylingen, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk zetten volgende maand hun handtekening onder het 'Samenwerkingsovereenkomst gebiedsprogramma Bloeiende Bollenstreek'. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vertelde hier dinsdag 14 maart meer over.

De bestuurders van de Bollen-6 hebben een droom, zo blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst: ,,Een bloeiende en vooral ook een boeiende streek als een parelketting van schitterende parels, die niet los kunnen worden gezien van de historie van dit veelzijdige gebied.' Als voorbeeld worden genoemd de Trekvaart, de Ruïne van Teylingen, landgoed Keukenhof en 't Huys Dever. Maar ook natuurparels als het Overbosch in Voorhout, Park Rusthoff in Sassenheim en landgoed Leeuwenhorst (Noordwijkerhout) dragen bij aan een positiever beeld van de Bollenstreek. De bestuurders willen ondernemers stimuleren om 'aantrekkelijke arrangementen rondom de ketting van parels en belevingsplekken te vermarkten'.

Het was de bedoeling, dat de komende vier jaar hier 14,5 miljoen euro in geïnvesteerd zou worden. Maar dat wordt 'slechts' 7,4 miljoen euro. De Provincie Zuid-Holland draagt 3,25 miljoen euro bij en ook wordt 1,6 miljoen euro uit het regionale groenprogramma van Holland Rijnland gehaald. De Bollen-6 leggen samen een vergelijkbaar bedrag bij en gehoopt wordt dat het bedrijfsleven nog eens 900.000 euro bij lepelen.

Nieuwenhuis stelde: ,,We willen in de hele streek een netwerk aan parels hebben, die nu nog een beetje op zichzelf staan.'' Iedere gemeente krijgt de kans om één of twee projecten uit te voeren. Voor Lisse gaat het hierbij om 'het mooier maken van de entrees van de Bollenstreek' en 'de bermen zo lang mogelijk in bloei te laten zijn'. Voor die entrees mag maar liefst 1,5 miljoen euro worden uitgegeven. Maar waar gaat de rest van het geld naar toe, als je een dozijn toegangswegen hebt en een bord met de tekst: 'U betreedt hier de Bollenstreek' zo'n 10.000 euro kost? De wethouder verzekerde, dat er een maximum is gesteld aan ambtelijke en overheadkosten. ,,Als je de grote weg af gaat; dan rijd je de Bollenstreek in, maar niemand weet dat. We willen er voor zorgen, dat je overal waar je de streek binnenkomt, je kunt markeren, dat je de Bollenstreek in rijdt.'' Volgens Nieuwenhuis moeten die 'herkenbare en fraaie entrees' meer worden dan alleen maar aankondigingsborden of een Bollenstreekvlag. Hoe het er wel moet uitzien, dat weet Nieuwenhuis ook niet; een deel van de 1,5 miljoen euro wordt gebruikt om dat uit te zoeken. Ook is nog niet duidelijk, of de Bollenstreek-aankondiging in het Nederlands, Engels of Duits zal zijn.

Maar de ambities zijn in ieder geval hoog. ,,We willen linten van bermen die zo vroeg mogelijk in het voorjaar tot zo laat mogelijk in het najaar in bloei zijn.'' Gehoopt wordt, dat de eerste resultaten volgend jaar al te zien zijn, bijvoorbeeld langs de N208 en de N206. De overige parels waar overheidsgeld naar toe gaat zijn: Landgoed Leeuwenhorst, Streekmuseum en Landgoed Veldzicht, Landgoed en golfbaan Tespelduyn, Trekvaart Haarlem-Leiden en 'Strand en duinen'. Maar ook het 'Recreatiegebied Hillegom Noord', Oosterduinsemeer en ‘t Huys Dever maken kans op extra centen. Nieuwenhuis: ,,We willen inzetten op vaarroutes en wandelroutes, met meer biodiversiteit, het verbeteren van het cultuurhistorische landschap en realiseren van routenetwerken zoals mountainbikeroutes.'' Ook moet er tien kilometer extra aan landpaden komen. De komende maand wordt de samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd met handtekeningen door de verantwoordelijke wethouders. Nieuwenhuis kijkt er al naar uit: ,,Dan hebben we een lachende wethoudersbijeenkomst.''


Joep Derksen