Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2017

Moerascipressen horizontaal gesnoeid

Nieuwkoop – De schitterende moerascipressen in de Klinkhamer lijken ten dode opgeschreven. De hoop van deze naaldbomen, die nog voor de ijstijd al in Nederland voorkwam, is gevestigd op drie natuurliefhebbers. Zij hebben van wethouder Guus Elkhuizen de kans gekregen om de omwonenden te overtuigen van het laten staan van deze bomen.

Met name de bewoners van de 55+woningen zien de moerascipressen graag verdwijnen. Naar aanleiding van klachten heeft de gemeente een enquete opgesteld en de bewoners gevraagd of ze die bomen willen behouden. Maar liefst 75% van de mensen ziet ze graag horizontaal gesnoeid. Dat zou oorspronkelijk op 30 maart gebeuren, maar dit is midden in het broedseizoen. Op dit moment broeden dan ook twee ransuilen en een sperwer in de majestueuze bomen. Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) maakte donderdag 18 mei duidelijk aan de leden van de raadscommissie: ,,In het broedseizoen wordt er niet gekapt.''

Toch verdwijnen deze bomen na 1 juni, tenzij drie initiatiefnemers de buurtbewoners kunnen overtuigen om de moerascipressen te behouden. Maar de vooruitzichten zijn somber; het ziet er nog niet naar uit dat dit ook is gebeurd. Raadscommissielid Nick Draper (CDA) riep de wethouder nog op: ,,Groen is een algemene voorziening, waar niet alleen de straatbewoners baat bij hebben. Je moet niet alleen een beperkte groep enqueteren.'' Maar Elkhuizen was het hier niet mee eens: ,,Als er klachten komen en 75% van de mensen zegt; verwijder ze maar, dan gaan we ze kappen.'' Raadslid Martin Hoekstra (D66) liet hierop weten 'blij' te zijn, dat de plannen voor de kap doorgaan.