Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2017

Veel levens gered met First responder

LISSE > De brandweerlieden redden tegenwoordig meer mensen met de 'first responder', dan met het daadwerkelijk bestrijden van brand. Deze mededeling uitte Hans Baardscheer, clustercommandant brandweer Hollands-Midden tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financieën van woensdag 10 mei.

De ambulance kan niet altijd binnen een paar minuten op de plek zijn, waar iemand een hartaanval krijgt. Regelmatig kwam het voor, dat de brandweer er eerder was dan de ambulancebroeders; het 'First responder' systeem houdt in, dat de spuitgasten nu ook zorgen voor reanimatie, totdat de ziekenbroeders het overnemen. En met succes, zo blijkt. Want het afgelopen jaar is de 'First responder' al 23 keer gebruikt en dat heeft de levensverwachting van deze mensen enorm doen stijgen.

Het afgelopen jaar waren er minder branden, maar de manier waarop een brand zich in een huis ontwikkelt, verandert enorm. Vroeger hadden mensen vooral houten tafels, stoelen en kasten. Maar met de opkomst van de synthetische meubelen komt er steeds vaker giftige rook vrij; het hebben en kunnen gebruiken van een persluchtmasker is voor de leden van de brandweer dan ook geen overbodige luxe. De brandweer rukt vaak snel uit: bij maar liefst 92,5% van de meldingen is de brandweer binnen negen minuten ter plaatse. Toch kan het heel soms wel eens twintig minuten duren, voordat de brandweer er is, in verband met stilstaand verkeer.

Baardscheer concludeerde: ,,Lisse is een brandveilige gemeente, maar elke brand is er één teveel. We hadden 239 incidenten in 2016, tegenover 225 uitrukken in 2015.'' Gemiddeld heeft Lisse 67 incidenten per 10.000 inwoners. Dat ligt lager dan het landelijk gemiddelde (83 per 10.000 inwoners) en fors lager dan bijvoorbeeld Noordwijk: 110 incidenten per 10.000 inwoners. Baardscheer: ,,Lisse scoort het laagst van de hele Duin- en Bollenstreek en dat is keurig.''


Joep Derksen