Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2017

Raadsleden onder druk gezet voor nemen van 'juiste besluit'

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente krijgt de mogelijkheid tot het bouwen van huizen onder de aanvliegroute van Schiphol. Mensen, die daar gaan wonen, hebben echter geen juridisch recht om te klagen over Schipholoverlast. Maandag 11 december bleek, dat het er de Provincie Zuid-Holland alles aan gelegen is, dat de gemeenteraad instemt met dit voorstel.

Door Joep Derksen

Als de gemeenteraad tegen stemt, zal dat hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen hebben voor allerlei bouwplannen, waar de Provincie dan moeilijk over gaat doen. Hieronder vallen de geplande woningen op het Connexxionterrein in Leimuiden, maar ook een stukje van het Dorpshart. Én de plek waar voorheen de 'Jezus Leeft' kerk stond, en nu een gezondheidscentrum en vijftien woningen gepland zijn, zo somde D66-raadslid Gino Wesselman op. Hij verwees hierbij naar een brief van burgemeester Marina van der Velde aan de raadsleden. Tegenwerking door de gemeenteraad op het akkoord, dat Schiphol, de Provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid samen in elkaar gezet hadden, zou kunnen leiden tot bestuurlijke tegenwerking van hogerhand op bouwplannen in Kaag en Braassem. Wesselman somde op, wat het dilemma is: ,,Dit kan gevolgen hebben voor bouw in een groot deel van Bilderdam en heel Kaageiland. Er mag op Kaageiland geen huis meer gebouwd worden, tenzij we dit voorstel aannemen.'' In totaal kan het gevolgen hebben voor tachtig woningen.


Wethouder Yvonne Peters beaamde tijdens de fractievergadering van de VVD, dat het voorstel 'Gemeentelijke beleidsregel wonen en vliegen 20KE-contour Schiphol' vérstrekkende gevolgen kan hebben. ,,Als de raad dit voorstel aanneemt, heb je zelf beschikking over het realiseren van sociale woningbouw op het Connexxionterrein. Als je dit niet aanneemt, beschikt de provincie over die zelfbeschikking. Dat geldt ook voor de plek, waar de oude kerk stond en een stuk op Kaag.'' Fractievoorzitter Alwin Koek (VVD) bekeek het positief: ,,Iedereen is bang, dat Schiphol een vals spelletje speelt. Maar als dingen veranderen, dan heb je een nieuwe werkelijkheid en moeten we er naar kijken.'' De VVD-wethouder was het hier mee eens: ,,Ik denk dat je inwoners extra kansen geeft om te bouwen. Je benadeelt niemand. Nieuwkoop heeft al ingestemd met dit voorstel. Het zijn goede buren, dus we moeten goed uitkijken. Als zij worden benadeeld doordat wij iets doen, kunnen ze bij een volgende verdeling in de regionale woonruimte ook wat gaan denken.'' Toch onderkende de wethouder, dat ook zij wel eens last heeft van Schiphol. ,,Af en toe hoor je om 7 uur 's ochtends een zwaar vrachtvliegtuig overvliegen, zodat je in je bed ligt te trillen.''