Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2018

Strijd voor behoud kastanjes


Hoogmade – Prachtige bloeiende kastanjes staan aan de zuidelijke entree van Hoogmade. Onder een prachtige lentezon wuiven de bladeren je vriendelijk tegemoet. Maar niet voor lang meer, zo leek het: want elektrische motorzagen zouden deze majestueuze bomen na de zomer horizontaal snoeien, zo werd gemeld tijdens een vergadering van de dorpsraad Hoogmade vorige maand. Later moesten hier dan andere bomen komen, die beter tegen een hogere waterstand kunnen.

Paul Graafland vindt dat maar een rare zaak. ,,Ik ben geen expert, maar volgens mij zuigen de wortels van deze 50 jaar oude kastanjes meer water op, dan die ongetwijfeld veel kleinere bomen, die voor de kastanjes in de plaats komen.'' Samen met andere inwoners van Hoogmade staat hij onder de prachtige kastanjes en genietend kijken ze omhoog naar het groene bladerdak. ,,Hoe kan het, dat een onderzoek heeft aangetoond, dat deze kastanjes heel ziek zijn? Dat wordt al tien jaar gezegd en ieder jaar zien deze bomen er gezond uit!”

Volgens de bomenliefhebbers wordt het kastanjelaantje veel gebruikt door de inwoners. Om er te wandelen of de hond uit te laten. ,,De bomen hebben dus ook een sociale functie.'' Bovendien zorgt het weelderige groen voor een prachtige entree van de zuidkant van het dorp. Graafland pleit er namens de actiegroep voor, om het kappen van de bomen met in ieder geval vijf jaar uit te stellen. ,,Dan kunnen we zien, of die bomen echt wel ziek zijn. Als je ziek bent, kun je namelijk ook beter worden.'' De Hoogmadenaren gaan handtekeningen inzamelen voor het behoud van de kastanjes. Deze handtekeningenlijsten komen te liggen bij de plaatselijke supermarkt.

Een gemeentelijk woordvoerder laat weten, dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Het kappen van de kastanjes staat niet in de planning. Wel worden de bomen ieder jaar gecontroleerd. ,,Soms wordt een enkele boom gekapt omdat deze niet meer gezond is, maar er zijn geen plannen om deze bomen weg te halen.''