Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Raad roept op tot rechtszaak over ambulances


Nieuwkoop – Het kan niet zo zijn, dat inwoners van de Woerdense Verlaat en andere dorpen aan de achterste tiet hangen, waar het gaat om de aanrijdtijden van ambulances. Vorig jaar kwam geen enkele ambulance binnen 15 minuten na een noodoproep in Woerdense Verlaat aan. Dat zorgt voor grote onzekerheid bij de inwoners. Het AD schreef hier al eerder over en de politiek roept het college van burgemeester en wethouders op om actie te ondernemen. Met als uiterste middel het starten van een rechtszaak om op die manier er voor te zorgen, dat ook in de verre buitengebieden de ambulances op tijd kunnen komen.

Voor fractievoorzitter Annette Pietersen (D66) is de maat vol. ,,We proberen de aanrijdtijden van ambulances al jaren onder de aandacht te brengen bij de beslissers in de regio. En hen zover te krijgen, om de problemen van onze inwoners opgelost te krijgen. Maar we worden aan een heel erg lang lijntje gehouden.’’ Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, zo is de gedachte van D66 en SGP-ChristenUnie: ,,Laat de wethouder een onderzoek uitvoeren om te kijken welke wegen er zijn om een rechtelijke uitspraak af te dwingen over een juiste uitleg van die 95% norm, zodat een goede uitvoering van ambulancezorg afgedwongen kan worden.’’

Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) deed er nog een schepje bovenop. Hij deed een oproep aan de raad om ,,daadkracht te tonen om te verkennen, wat we als gemeente verder nog zouden kunnen doen. Dat is het minste, om deze problematiek wellicht tot een einde te kunnen brengen.’’ De woorden misten hun uitwerking niet. Wethouder Bernadette Wolters zegde toe, dat ze de gemeentelijke huisadvocaat vraagt om te kijken of zo’n juridische procedure ook succes zal hebben en wat dat dan gaat kosten.

Piersen en Van Belzen waren blij met deze toezegging. ,,De insteek is, dat die aanrijdtijdnormen van 95% (opkomst binnen 15 minuten na de noodoproep, JD) niet alleen een regionorm zijn. Maar dat het een norm is, die voor alle inwoners van Nederland moet gelden’’, sloot Pietersen af. ,,De toetsing kan plaatsvinden voor de rechter, om zo de juiste zorg af te dwingen.’’