Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 januari 2020

Subsidie voor minder gas


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem maakt haast om zo snel mogelijk 650 huizen van het gas af te halen en energiezuiniger te maken. Het college van burgemeester en wethouders schrijft zich daarom in voor een ELENA-subsidieregeling, samen met acht andere gemeenten van de provincie Zuid-Holland.

Als die Europese subsidie wordt toegekend, moeten de eigenaren van de panden, waaronder de woningbouwcorporaties MeerWonen en Woondiensten Aarwoude, nog steeds zelf de kosten betalen voor het energiezuiniger maken van hun woningen. Maar de ‘voorbereidingskosten’ worden dan wel vergoed. Dan gaat het om collectieve isoleeracties, communicatie over energiebesparing en ondersteuning bij het aanbesteden. Uiteindelijk moeten die honderden (sociale) woningen beter geïsoleerd worden en kunnen de gasapparaten vervangen worden door elektrisch aangedreven exemplaren. Ook krijgen die woningen dan dak-, bodem- en vloerisolatie en worden de ramen uitgerust met HR++ glas. Hierdoor zal het energieverbruik in die aangepaste woningen met 25% dalen.

Als het ELENA-geld daadwerkelijk aan Kaag en Braassem wordt gegeven, moeten de huizen al binnen drie jaar van het gas af zijn. De ELENA-subsidie vergoedt tot 90% van de voorbereidingskosten, de overige 10% wordt vergoed door de provincie, waardoor de gemeente zelf verder geen kosten heeft.