Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2006

‘Sloop van Kanaalstraat 44 is het begin van het historisch einde'

Lisse – Vereniging Oud Lisse streed samen met de bewoners van het Hofje van Six tijdens de commissievergaderingen vorige week voor het behoud van Kanaalstraat 44, het voormalige sigarenmagazijn Juliana. VOL-voorzitter Wim Bosch hield een gloeiend betoog om de raadsleden te overtuigen dat de sloop van het pand een onherstelbare verwoesting betekent voor het historische karakteristieke centrum van het dorp Lisse.

Joep Derksen

Bosch is het met de bewoners van het Hofje van Six eens, dat sloop van Kanaalstraat 44 het voortbestaan van het hofje in groot gevaar brengt. Het hofje komt dan namelijk klem te liggen vlak naast een groot, modern gebouw en dat zal de monumentale status in gevaar brengen.

Het dilemma waar veel raadsleden mee zitten is dat hen een schadeclaim in het vooruitzicht is gesteld door de heer Meijer, eigenaar van Kanaalstraat 44, indien er geen nieuw pand mag worden opgetrokken. De miljoenenclaim van Romeyn hangt als een donkere schaduw over alle toekomstige plannen van Lisse en ook zijn besprekingen over het Raadhuisplein nog steeds niet afgerond.
Bakzeil
De voorzitter van Oud Lisse wilde de ongerustheid bij de raadsleden wegnemen: ‘Geef Kanaalstraat de monumentenstatus. De nieuwe eigenaar wist dat hij een heel groot risico liep dat Kanaalstraat 44 de monumentenstatus kon krijgen. Om nu voorafgaand aan de uitspraak van de rechter met betrekking tot het toekennen van een mogelijke claim al bakzeil te halen komt bijzonder slap en slecht over bij veel burgers. Laat toch de procedure eerst voor de rechter afgehandeld worden; u kunt na de uitspraak altijd nog praten over een compromis. Trek u niet van te voren al bang terug door de dreiging van een claim. Dit getuigt niet van sterk bestuur!’

D66 was de enige partij die het onomwonden opnam voor het behoud van het pand aan Kanaalstraat 44. Levien de Braal: ‘Het voormalige sigarenmagazijn Juliana is een belangrijk pand met een grote cultuurhistorische waarde. Niet alleen als pand alleen, maar ook in samenhang met het Hofje van Six. Er dreigt een claim, maar de hoogte daarvan is niet duidelijk. Het standpunt van D66 is duidelijk: het behoud van het pand voor de toekomst weegt voor ons zwaarder dan geld.’

Mart van der Vlugt, PvdA, is het met De Braal eens dat Kanaalstraat 44 een monumentwaardig historisch pand is, maar wil weten wat de prijs is om het huis te behouden. De PvdA is niet van plan om het cultuurhistorisch erfgoed tegen elke prijs te beschermen. Nieuw Lisse is kort en duidelijk: ‘Als er een claim komt, dan willen we geen gemeenschapsgeld betalen.’ Het CDA zal ‘tranen in de ogen hebben als het pandje verdwijnt’, maar wil niet het pand nu al aanwijzen als monument als nog niet duidelijk is wat de financiele consequenties zijn. Ook de VVD vindt het een treurige zaak dat het pand gesloopt dreigt te worden. ‘Maar er moet een keuze gemaakt worden: of het pand behouden en vele miljoenen betalen, of de heer Meijer zijn plannen laten uitvoeren. De SGP-ChristenUnie wilde geen enkele uitspraak doen: ‘We moeten dit onderwerp eerst nog bespreken in de fractie’.
Einde
Na afloop van de vergadering van de commissie Maatschappij en Financien maakte fractievoorzitter Cees Verburg van zijn hart geen moordkuil: ‘Het historische belang is de andere partijen blijkbaar niet veel waard. Het gaat niet alleen om Kanaalstraat 44 en het Hofje van Six, maar het hele dorp gaat er aan. Als Kanaalstraat 44 verdwijnt, is het Hofje van Six over twee jaar ook weg. De sloop van het oude sigarenmagazin is het begin van het historisch einde van de ziel van het dorp. Die enorme historie is ons heel wat waard!’