Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2006

Vrouw verovert het Srategospel

Strategospeler Koks: 'Het is even wennen'
Streek – Een van de oudste nog resterende mannenbolwerken is ten prooi gevallen aan de feminisering. Het spel Stratego is sinds 1953 nooit gewijzigd, maar speelgoedfabrikant Jumbo heeft het spel volledig ‘gepimped’. Zo is de welbekende spion, met zijn hoge hoed en donkere zonnebril verplaatst, door een attractief uitziende jongedame. Deze eerste vrouw op het bordspel is volledig ontworpen door een computerexpert, maar strategofans leggen al de link met Femke Jansen, Mata Hari en Lara Croft.

Joep Derksen

Ben Leijten, Product Development Manager van Jumbo, ontkent iedere link met een bestaand of verzonnen persoon. ‘Alle illustraties zijn gemaakt in Engeland en er zijn geen voorbeelden gebruikt. We hebben er op gelet dat de figuren duidelijk verschillende zijn. Zodra het spel enigszins verspreid is, en dat is nu al een beetje het geval, gaan mensen gelijkenissen zien en die gelijkenissen gaan vervolgens een eigen leven leiden. Ooit heb ik als grap geroepen dat de Sergeant iets lijkt op Bruce Willis en prompt wordt dit verhaal verder verteld. Overigens is het hele strategospel opnieuw vormgegeven: er zijn nu ook een nieuwe maarschalk en generaal. Daarnaast is de verpakking een stuk eigentijdser geworden.’

Er bestaat ook een Strategobond, waarin honderden – voornamelijk mannelijke – strategospelers elkaar wekelijks treffen. Wout Gulden, bestuurslid van deze bond, speelt het spel zelf al jaren en heeft gemengde gevoelens over de nieuwe vormgeving. ‘De vrouwenfiguur vind ik wel een leuke verandering, maar de rest is echt wennen. Met name voor de oudere spelers, die al zolang gewend zijn aan de oude stukken, is het lastig om de nieuwe stukken te herkennen.’

Deze spelers zullen snel aan de nieuwe stijl moeten wennen, want op 28 oktober is het volgende NK Stratego en daar wordt met het nieuwe spel gespeeld.

Ook in de Duin- en Bollenstreek zijn fervente spelers te vinden van het spel met de twee legers in het rood en blauw. Norman Koks (37) is een van hen. ‘Ik speel officiële wedstrijden vanaf 2000. Stratego heeft meerdere facetten: in het begin lijkt het een gokspelletje doordat je aanvalt en blind slaat. Maar als je bedrevener wordt met bluffen en een goede opstelling kun je veel bereiken. Je kunt je tegenstander misleiden door met je hand bepaalde bewegingen te maken. Ook moet je de opstelling variëren. Soms zet je de vlag tussen de bommen en een andere keer tussen een sterke verdediging.’
Spion
Norman heeft een duidelijke mening over de nieuwe versie: ‘Het nieuwe spel is wel even wennen. De spion is een vrouw geworden, maar het is wel een goede zet om het spel aantrekkelijk te maken. De nieuwe stukken vind ik wel mooi, eigenlijk. Vernieuwing brengt altijd even aanpassing en gewenning. De tekeningen op de huidige stukken zijn simpel en gemakkelijk te onthouden. De nieuwe versie zal nog lastig worden voor een aantal spelers.

De fervente strategospeler gaat een keer per week naar de clubavond. Hij is al jaren van plan om een stratego-afdeling in de Duin- en Bollenstreek op te zetten. Als mensen interesse hebben om het spel vaker te spelen, en dan in clubverband, dan kan contact met Norman worden opgenomen via telefoonnummer: 070 317 5223.