Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2006

'Ze moeten de lessen eigenlijk voor iedereen verplicht stellen'

Senioren enthousiast over opfriscursus 'Verkeer'
Lisse – Twintig 50-plussers maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om drie lessen te volgen in een opfriscursus verkeer. De Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) merkte dat er grote behoefte is aan duidelijkheid rond de door de jaren heen veranderende verkeersregels en organiseerde deze lessen. Cor Baljeu, voormalig Chef Verkeersdienst bij de politie Noordwijk, informeerde de deelnemers over onder meer verkeersdrempels, voorrangsregels en maximum snelheden.

Joep Derksen

In Noordwijk gaven vorig jaar een aantal senioren aan de politie aan, dat ze niet meer goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het verkeersgebied. Na tientallen jaren in het bezit te zijn geweest van het rijbewijs, zijn niet alle nieuwe maatregelen of verkeerstekens bekend en ze wilden graag hierover geinformeerd worden.

De ex-collega’s van Cor vroegen hem om een middagje te praten over verkeersregels en zo de ouderen in Noordwijk te helpen. ‘Nou, een middagje was niet genoeg’, zei Cor met gevoel voor understatement. ‘De lessen worden nu gegeven op drie verschillende dagen, want in de laatste 50 jaar zijn heel veel verkeersregels veranderd. Bovendien is het zo dat veel van de deelnemers hun rijbewijs gehaald hebben voor 1991. In dat jaar zijn veel wijzigingen ingevoerd.’

De verkeersles begon met een paar one-liners: ‘Verkeerstekens gaan voor verkeersregels’ en ‘Geef het door, rechts gaat voor!’. Maar belangrijker nog, zo informeerde de cursusleider de aanwezigen, is ‘dat je je verstand voorrang geeft. ‘Je gaat bijvoorbeeld niet in de bocht geparkeerd staan’.

Bekeuring

Een van de cursisten, Sophie Dunselman, luistert met interesse; ‘Het is goed dat ik hier ben, want er zijn heel veel dingen veranderd. Het verkeer is al gevaarlijk genoeg en als ik een bekeuring zou krijgen omdat ik de regels niet ken, dan is dat zonde van het geld. De drie lessen kosten maar 10 euro, dus dat is een goede investering.’ Grootste ergernis van de cursiste zijn ‘de linksrijders op de snelweg. Op een vierbaans snelweg blijven die mensen in de tweede en derde baan rijden en de politie bekeurd veel te weinig op dit links rijden.’

Bob van Zuuren is enorm voorstander van het volgen van de verkeerslessen: ‘Ze moeten deze lessen voor iedereen verplichten, want we maken allemaal gebruik van de weg. Vaak wordt voorrang genomen en worden regels genegeerd en er is steeds minder politie op de weg die controleert. De agenten zijn te druk bezig om proces-verbalen te schrijven en dat kost hen blijkbaar veel tijd.’

Het meest opvallende wat Rina van Leeuwen hoorde was dat de fietsstroken met gekleurd asfalt geen echte fietspaden zijn. ‘Het is alleen een indicatie dat de fietsers tussen de lijnen blijven, maar als automobilist mag je er dus gewoon op rijden.’ Theo Edens en Aad van Leeuwen waren het na afloop van de lessen over een ding eens: ‘Soms zijn er ook teveel regeltjes’.

Er is zoveel belangstelling voor de verkeerslessen, dat een nieuwe cursus gegeven zal worden op 9, 16 en 23 november. Vijftien mensen hebben zich al ingeschreven en er is nog plaats voor vijf personen. Aanmelding kan bij de SWOL, telefonisch: 0252 412 667 of per email:
info@swolisse.nl.