Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2007

Samenwerking moet scholieren in contact brengen met cultuur

Ex-wethouder Jaap Schuyt wordt 'bemiddelaar'

Streek – Wethouders van zes gemeenten in de Duin & Bollenstreek vierden samen met Oegstgeest een feestje, vanwege de ondertekening van het samenwerkingsconvenant van het Platform Cultuur Educatie (PCE) voor de regio Holland-Rijnland. In de blauwe zaal van Kasteel Keukenhof ondertekenden de deelnemende partijen de overeenkomst die ervoor moet zorgen dat leerlingen van het voortgezet onderwijs meer met cultuur in aanraking komen.

Onder het toeziend oog van Erik van Heijningen, gedeputeerde cultuur van de Provincie Zuid Holland, formaliseerden wethouder De Haas (Noordwijkerhout), De Jong (Noordwijk), De Roon (Lisse), Kleijheeg (Hillegom), Van Duijn (Katwijk), Van Oortmerssen-Schutte (Oegstgeest) en Wilbrink-Dreef (Teylingen) de overeenkomst. De gemeenten willen hiermee een samenwerking tot stand brengen tussen de scholen voor voortgezet onderwijs, culturele instellingen, cultuurhistorische organisaties en kunstenaars. Voormalig wethouder in Lisse, Jaap Schuyt, zal als cultuurbemiddelaar de drijvende kracht zijn achter dit project om initiatieven te helpen ontplooien.

Met de ondertekening is heel Zuid-Holland afgedekt als het gaat om een PCE. Heel Zuid Holland? Nee, de gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Roelofarendsveen hebben nog niet aangegeven te willen meewerken aan dit programma. De provincie stelt tot en met 2008 jaarlijks € 30.000 per PCE beschikbaar en de gemeenten dragen 50% van de projectkosten op zich.

Van Heijningen sprak de aanwezigen toe: “Doel van dit project is alle leerling in Zuid-Holland structureel in aanraking te brengen met cultuur, binnen het onderwijs. Door het kennis maken met zoveel mogelijk uitingen van kunst en cultuur wordt een constructieve bijdrage geleverd aan de algemene ontwikkeling van de leerling. Met name wil ik André Kok van Kunstgebouw en Thea de Langen van Erfgoedhuis Zuid-Holland bedanken voor al het goede voorbereidende werk. Aan Jaap Schuyt wil ik zeggen: U hebt lang moeten wachten, maar vanaf vandaag kunt u dan echt aan de slag: heel veel succes daarbij, want de provincie rekent op u!”