Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2007

“Verkeerkeerssituatie of flitspaal geen debet aan motorongeluk”

Provincie gaat berm na klachten toch verharden

Voorhout – Renate den Elzen, woordvoerder politie, geeft nadere uitleg over de oorzaak van het ongeval. “Het was druk op de weg vanwege het mooie weer en een massale toertocht naar Noordwijk toe. Hierdoor is het verkeer in een filevorming gekomen.” Vragen worden gesteld of de flitspaal medeveroorzaker is van het ongeval, omdat mensen hard afremmen om een bekeuring te vermijden. Den Elzen is hier duidelijk in: “We denken niet dat de flitspaal enige invloed heeft gehad op het ongeval.”

Wat de bijdrage van de politie zal zijn over een grotere veiligheid van de N444, daar laat ze zich niet over uit: “We doen geen uitspraken over veiligheid in het openbaar, maar geven wel advies aan gemeentes over verkeersinrichting. Uiteindelijk beslissen de gemeentes of provincie hier zelf over. We geven dus wel advies, maar doen dit niet via de media. Of er al concreet advies is uitgegaan over dit gedeelte van de N444, is niet bekend.” Ze vervolgt, inhakend op de reeks van klachten die in voorgaande weken over de Leidsevaart in de media zijn gekomen: “Dit is in principe een heel vervelend ongeval geweest, het had te maken met drukte en filevorming en niet zozeer met de smalte van de weg, het al dan niet ontbreken van vangrails of schuin aflopende fietspaden.”

Is de N444 nu zo gevaarlijk geworden, dat gesproken kan worden over een black spot – een plek waar de verkeerssituatie voor een hoog aantal slachtoffers zorgt? Den Elzen: “Daar doen we geen uitspraken over, want de politie is niet degene die de blackspots aanwijzen: hier gaat ook de provincie over.”

“Berm wordt verhard”

Ook de Provincie heeft de signalen van onrust opgepikt over de (on)veiligheid van de N444. André Lammerse, woordvoerder voor de Provincie Zuid Holland, geeft nadere uitleg: “We zijn bezig te onderzoeken hoe we de berm kunnen verharden, want we hebben nu het idee dat als auto’s van de weg raken, de bestuurders niet meer kunnen corrigeren omdat ze in een zachte berm terechtkomen. De bermverharding wordt over een lengte van 1,6 km doorgetrokken, wat gelijk staat aan de lengte van de weg zelf.”

Hij gaat verder: “De N444 is geen black spot: dat is absoluut niet aan de orde. De renovatie die begin dit jaar heeft plaatsgevonden, heeft geen negatieve gevolgen veroorzaakt voor de verkeersveiligheid. Wel merken we dat de automobilisten moeite hebben met de belijning, maar volgens ons is dat een kwestie van wennen.”