Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 april 2007

Lesbrieven laten historie van Teylingen herleven

Teylingen – Dankzij een uniek samenwerkingsverband krijgen alle Teylingse basisschoolleerlingen van de groepen 7 inzicht in de geschiedenis van Warmond, Sassenheim en Voorhout. De Historische Kring Voorhout, het Historisch Genootschap Warmelda en de Stichting Oud Sassenheim hebben lesbrieven samengesteld, die de historie van de drie plaatsen uiteenzetten. Drie leerlingen van evenzovele basisscholen namen de lesbrieven symbolisch in ontvangst. De komende drie jaar geven de scholen les over dit onderwerp, mede aan de hand van de opgestelde vragenlijst.

door Joep Derksen

Via loting namen de Christelijke Basisschool Oostergeest (Warmond), RK Basisschool De Kinderburg (Sassenheim) en de Openbare Basisschool De Achtbaan (Voorhout) de eerste drie lesbrieven in ontvangst. De kosten voor deze brieven met de Voorhoutse, Warmondse en Sassenheimse geschiedenis worden gedragen door het Rabobank Teylingenfonds en de drie historische verenigingen.

Emiel van der Hoeven, secretaris van de HKV, zei bij de presentatie op maandag 23 april: “We zijn er trots op dat we dit project in zijn geheel hebben opgezet. Voor de drie historische kringen was het een tijd van veel zwoegen en werk in stoppen.” Wethouder Henriëtte Wilbrink nam hierna het woord: “In deze lesbrieven wordt de geschiedenis van de woonomgeving beschreven en komen de kinderen bijvoorbeeld te weten waarom Warmond is, zoals het is. Ook kunnen de kinderen over de prachtige gebouwen en kerken lezen en krijgen inzicht in de herkomst van de namen. Zo zijn veel straatnamen terug te voeren naar historische figuren die met minimaal een van de drie kernen in aanraking is geweest, zoals: Jacoba van Beieren, de ruïne van Teylingen, Hermannes Boerhaave en Carolus Clusius.” Wilbrink hoopte dat de lesbrieven nog een neveneffect zouden hebben: “Als je in het dorp fietst en je leest de straatnamen, dan gaan ze hopelijk ook voor je leven.”

Ook burgemeester Sander Schelberg hield zijn toespraak aangepast aan het merendeel van zijn publiek, dus kort. Hij overhandigde de brieven aan de drie leerlingen en grapte: “Misschien wordt geschiedenis toch nog leuk!” Maar hij voegde er gelijk aan toe: “Nee hoor, het is een prachtig vak!”