Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2007

Padden traineren aanleg vijfde veld VV Foreholte

Voorhout – Een schok ging door de muren van het Teylinger bestuurscentrum: de aangifte over de rugstreeppadden die natuurbeschermers Mariska de Graaff en Jos Huizer indienden tegen de gemeente, vindt gehoor bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

door Joep Derksen
In de brief, gedateerd 15 maart, constateert het ministerie dat Teylingen geen ontheffing heeft gekregen voor “activiteiten die een schadelijk effect op beschermde soorten hebben”. Het schrijven vervolgt: “Om te bepalen of er sprake is van activiteiten met een schadelijk effect is het verrichten van een natuurwaardenonderzoek noodzakelijk.” Teammanager uitvoering Dienst Regelingen, S. Vreeburg geeft aan dat dit onderzoek reeds is ontvangen, maar vond het toch noodzakelijk de gemeente te voorwaarschuwen. “Indien mocht blijken dat u in overtreding bent van de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet, kan Dienst Regelingen met bestuursrechtelijke dwang alsnog de strijdige situatie beeindigen.” Met andere woorden: de aanleg van het vijfde voetbalveld zou dan niet plaatsvinden.

De gemeente heeft dus wel een natuurwaardenonderzoek laten uitvoeren door het bureau Natuurbalans, maar de kwaliteit van dit onderzoek wordt bestreden door Huizer en De Graaff. Zij geven in een eigen onderzoek aan dat het inventarisatierapport de volgende soorten beschermde dieren niet heeft onderkend: rugstreeppadden, gewone padden, bruine kikkers, kleine watersalamanders, veenmollen en wijngaardslakken. Huizer is werkzaam bij de Stichting Crex, een organisatie die overheden ondersteunt bij de voorbereiding van projecten: “De gemeente heeft hiervoor geen ontheffing aangevraagd, gebaseerd op een zeer onvolledig rapport van een onderzoeksbureau.”

In een schriftelijke reactie aan het ministerie schrijft burgemeester Sander Schelberg onder meer: “Er zijn juist percelen grond aangekocht om ook daadwerkelijk groencompensatie waar te maken. Deze compensatie bestaan niet alleen uit het planten van bomen en de aanleg van een bosplantsoen, maar ook de aanleg van een extra sloot, die op termijn een biotoop zal bieden aan verschillende planten- en diersoorten. De gemeente Teylingen heeft zorgvuldig gehandeld vanwege het plaatsvinden van een natuuronderzoek, aankoop van percelen grond voor natuurcompensatie, inspraakmogelijkheden voor belanghebbenden en het opvolgen van adviezen van een ecoloog na het ontvangen van klachten over de start van de werkzaamheden.”

Schelberg concludeert: “Ons college is van mening dat op basis van het ons ter beschikking staande natuuronderzoek, de groencompensatie en onze zorg vooraf en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van dit project geen sprake is geweest van een overtreding van de Flora- en Faunawet.”

Het ministerie zal binnen enkele weken haar oordeel geven of de gemeente Teylingen overtredingen heeft begaan en of de aanleg van het voetbalveld moet worden stopgezet.