Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2007

Ambtenaren tonen plannen aan politici HLN-gemeenten

STREEK – De ontwikkelingen van de door de drie gemeenten gezamenlijke projecten werden tijdens presentaties bij de HLN-bijeenkomst uiteengezet. Een verhelderend inzicht werd gegeven over de fase waarin die projecten zich bevinden. Daarnaast werden ook enkele vervolgstappen aangegeven, die vergaande politieke consequenties kunnen hebben.

Ellie van Dijck, Hillegoms ambtenaar, beet het spits af met haar presentatie over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Ze benadrukte dat de invoering van de Wmo op het gebied van de hulp bij de huishouding ‘voorspoedig verloopt’. Later dit jaar wil Holland Rijnland zich samen met de Wmo-adviesraden buigen over het aanpakken van andere prestatievelden, op het gebied van de verslavingszorg en de maatschappelijke opvang.

De tweede spreker, Koos van Leeuwen, is werkzaam voor de gemeente Lisse. Zijn team heeft het aantal vierkante meter grasland in de Noordelijke Bollenstreek geïnventariseerd en gekeken naar mogelijke herbestemming van deze gronden. De conclusies van de inventarisatie zijn dat er in totaal 563 ha grasland aanwezig is, waarvan in Hillegom 170 ha, in Lisse 300 ha en in Noordwijkerhout 93 ha. Hiervan komt 129,6 ha in aanmerking voor herbestemming en deze gronden liggen in Noordwijkerhout (75,8 ha) en Hillegom (53,8). Voor bollengrond heeft de werkgroep 81 ha herbestemd en de rest gaat naar wonen (8 ha), maatschappelijke doeleinden (0,6 ha), verkeers- en verblijfsgebied (1 ha), bedrijven (1 ha), onderzoek bedrijven/recreatie (7 ha), onderzoek glasconcentratie (21,5 ha) en onderzoek gebiedsuitbreiding (9,5 ha).

Sandra Polle behandelde de demografische ontwikkelingen in de gemeenten: ‘De gemeenten hebben tot 2020 feitelijk behoefte aan 1.880 woningen, maar de plannen die ontwikkeld zijn, geven een ambitie aan om in totaal 4.470 huizen te bouwen. Met een verschil van bijna 2.600 woningen tussen het eigen behoeftenscenario en het ambitieniveau van de gemeenten is dat nogal een forse ambitie, zeker gezien het risico van een bevolkingskrimp.’