Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2007

Beheersverordening voor regionale investeringsstrategie ligt gevoelig


Door Joep Derksen

LISSE – ‘Commissieleden, pas op uw zaak’. Wethouder Bas Brekelmans zei het niet met diezelfde woorden, maar de boodschap was duidelijk: de stoelendans over het beheer van de miljoenen euro’s die met de investeringsstrategie zijn gemoeid, is begonnen.

Eerder dit jaar hebben alle gemeenten die vallen onder het bestuursorgaan Holland Rijnland ermee ingestemd om over een periode van 15 jaar een bedrag van 142,5 miljoen opzij te zetten om regionale infrastructurele projecten op te zetten. De Lisser politiek ging er altijd vanuit dat gelden voor een project terug zouden vloeien naar de schatkist van Lisse, mocht zo’n project geen doorgang vinden. Zo eenvoudig blijkt het toch niet te zijn, informeerde Brekelmans de commissieleden.

‘Er is wat bijzonders aan de hand. In maart heeft het algemeen bestuur van Holland Rijnland de regionale investeringsstrategie goedgekeurd en vervolgens konden we met de uitvoering gaan beginnen. Er moet een investeringsfonds komen en het punt is gekomen dat je moet aangeven hoe om te gaan met de gemeentelijke bijdrages. De spelregels hiervoor worden opgesteld in een beheersverordening regionaal investeringsfonds.’

Verdeelsleutel

Het is een precair onderwerp, zo licht Brekelmans toe: ‘Een aantal ambtenaren is hiermee begonnen, maar het staat nog niet op de agenda en dat heeft een reden. In het portefeuillehoudersoverleg kwamen we erachter dat er politiek gevoelige elementen in die verordening gesloten zijn Met de wethouders van Hillegom en Noordwijkerhout vonden we dat er veel te weinig tijd was om nu ‘overnight’ deze beheersverordening goed te keuren. In de oude verordening wordt veel vrijheid aan het dagelijks bestuur van Holland Rijnland gegund om te handelen naar eigen inzicht.’

Het ‘beste’ bewaarde de wethouder tot het laatst: ‘In 2012 komt er een evaluatie om te beoordelen of de verdeelsleutel van de door de gemeenten te betalen gelden nog wel accuraat is.’ Mogelijke consequentie van deze evaluatie is dat Lisse jaarlijks nog meer moet afdragen dan de huidige 409.000 euro, waar de politiek al mee heeft ingestemd.

Brekelmans heeft extra tijd gevraagd om te oordelen over de beheersverordening, zodat de gemeenteraad van Lisse in oktober haar goedkeuring kan geven. Hieraan voorafgaand komt de commissie regionale zaken weer bij elkaar om de beheersverordening aan een kritisch oog te onderwerpen.