Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2007

Gegevens burgers inzichtelijk

LISSE – ‘Uiterlijk 15 januari 2009 voeren we de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) in.’ Dit maakte wethouder Jan Kippers (CDA) dinsdag 28 augustus namens zijn collega Bas Brekelmans (VVD) bekend. Met de BAG worden de gegevens van de burgers gekoppeld en is deze data in te zien door meerdere instanties, zoals ambtenaren, politie en brandweer.

De gemeente voert aan dat dit systeem een efficiencywinst oplevert, maar bijkomende consequentie is ook dat privacygevoelige informatie met meerdere instanties gedeeld wordt. ‘Wie niets illegaals doet, heeft ook niets te verbergen heeft’, zo wordt wel eens gezegd. Maar betekent dit dan dat alle prive-informatie voor een reeks aan instanties ter inzage mag liggen? En waar houdt het op? Mag de overheid alles weten van wat u eet, drinkt, leest, zegt, denkt zodat boetes opgelegd kunnen worden aan zwaardere mensen wanneer ze een kroketje eten? Want maakt u zich geen illusies: de enige reden om informatie te hebben, is om er later ook je voordeel mee te kunnen doen!

Kippers legt uit: ‘Vanuit deze BAG-database moet alles met elkaar gelinkt worden, voor een complete uitwisseling met hulpdiensten als politie en justitie. Iedereen gaat werken vanuit deze database, dus ook de burgers. Alleen kan niet iedereen de gegevens muteren. Ook mag niet iedereen in de adresgegevens van de burgerlijke stand grutten en graaien: alleen burgerzaken mag hierin muteren.’


De wethouder vervolgt: ‘De BAG is het fundament onder de hele reorganisatie. Het project is een forse belasting van het gemeentelijk apparaat.’ Met een gemeentelijke reorganisatie die nog niet is afgerond en ambtenaren die, zo blijkt uit onderzoek, een hoge werkdruk voelen, wordt de invoering van de BAG geen sinecure.