Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

Noordwijkerhout claimt recht op historische Halfscheydtpaal

LISSE – Het eigendomsrecht van de Halfscheydtpaal, die langs de Haarlemmertrekvaart staat bij Halfweg, wordt betwist door de gemeente Noordwijkerhout. Wim Bosch, lid van de monumentencommissie, informeerde wethouder Guus Mesman hierover tijdens de vergadering van donderdag 30 augustus.

Bosch: ‘Noordwijkerhout zegt dat de Halfscheydtpaal niet van Lisse is, maar op hun grondgebied staat. Enkele jaren geleden is deze paal twee meter teruggezet nadat een vrachtwagen ertegenaan had gereden, maar de paal is volledig door de gemeente Lisse gerestaureerd.’ Voor Mesman was de Noordwijkerhoutse claim nieuwe informatie maar hij zegde toe in overleg te treden met de buurgemeente over deze kwestie.

Echter, in het verslag van de vergadering van de monumentencommissie van 31 juli staat het volgende: ‘De heer A.J. Kölker heeft een presentatie gegeven over zijn onderzoek naar grenspalen. Naar aanleiding van een artikel in het Witte Weekblad van 8 augustus 2007 heeft de gemeente Noordwijkerhout aangegeven, dat de door de heer Kölker genoemde Halfscheydtpaal op Noordwijkerhouts grondgebied is geplaatst en dat wordt overwogen deze paal op de gemeentelijke monumentenlijst (van Noordwijkerhout, red.) te plaatsen.’





Een woordvoerster van de gemeente Hillegom bevestigde maandag 3 september desgevraagd: ‘Er is contact geweest met de gemeente Lisse over de desbetreffende grenspaal naar aanleiding van een presentatie. Volgens ons staat de paal op ons grondgebied, maar dat zal nog via het kadaster worden nagegaan. Wij willen de grenspaal inderdaad op de gemeentelijke monumentenlijst zetten.’