Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2007

Componisten komen tot leven in uniek project

“Muziek in mijn straatje”

VOORHOUT – Een Nederlandse en hoogstwaarschijnlijk ook een wereldprimeur vindt op zondag 11 november plaats in de Componistenbuurt in Voorhout. Het Jeugdmuziektheater De Speelkring organiseert op die dag het project “Muziek in mijn Straatje”.

Door Joep Derksen

Iedere straat in deze wijk is genoemd naar een bepaalde componist: Beethoven, Brahms, Chopin, Mozart en Ravel, om maar een paar te noemen. In de straten trakteren zangers, dansers, acteurs en musici de bezoekers op muziek van de componist naar wie de straat benoemd is.

Wie is de bedenker van dit unieke festijn? Marleen van Leeuwen, directeur van De Speelkring, vertelt over hoe zij “Muziek in mijn Straatje” bedacht: “Twee jaar geleden kreeg mijn zoon een appartement toegewezen in de Componistenwijk. Nu woon ik zelf al heel wat jaren in Voorhout, maar ik wist niet dat deze wijk bestond. Op de dag dat ik voor het eerst het huis van mijn zoon bezocht, zag ik al die straten die vernoemd waren naar de componisten en dacht: ‘Daar kan iets heel moois mee gedaan worden!’ Het lijkt eenvoudig: je zingt een liedje en klaar ben je, maar dit is een project waaraan honderden mensen deelnemen: koren, orkesten en solisten uit heel Nederland zijn uitgenodigd. Maar ook de bezoekers worden van harte uitgenodigd om te participeren in de shows en voorstellingen.” Laat de klassieke muziek je hart veroveren, dus!

De dag start om 13:00 uur aan de Componistenlaan 1 (het NS-station), waar dertien componisten als standbeeld staan opgesteld en ‘Professor Notenletter’ wekt hen samen met de toeschouwers op een speciale manier tot leven. De componisten vervoegen zich vervolgens naar hun straat en geven meerdere voorstellingen achter elkaar. Het publiek kan gedurende de hele middag alle voorstellingen aflopen en genieten van, bijvoorbeeld, de Bolero bij het gebouw Bolero in de Ravelstraat, ‘Die Zauberflote’ van Wendy Roobol bij het gebouw Amadeus, waar Salvatore Cantiere ook een aria van Don Giovanni zingt en de ‘Barcarolle’, het gondellied, dat bij het Offenbachpad wordt tentoongespreid, terwijl in het belendende water een gondel vaart. En dit zijn nog maar drie van de vele voorstellingen die het publiek, jong en oud, kan bewonderen.

Van Leeuwen geeft haar achterliggende gedachten aan om dit project op te zetten: “Ik wil klassieke muziek dichter bij de mensen brengen, de mensen lekker leuk laten spelen met alles wat er te spelen is, het dorpsgevoel weer terug te brengen en meer leven in de wijk te brengen. Zeker niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de volwassenen!”

Zondag 11 november 13.00 uur Start wandeling Componistenlaan 1 parkeerterrein Station Voorhout. Sluiting 16.30 uur. Contact: Marleen van LeeuwenT: 0252 224 382 E:
contact@despeelkring.nl.


3 Comments:

At 1:08 p.m., Anonymous Anoniem said...

Leuk stukje Joep!

 
At 1:18 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dag Joep,

Ontzettend leuk stuk heb je geschreven Joep en we hebben er al vele positieve reacties op gehad.

Heel erg bedankt! En we hebben een link op de nieuwssectie van www.despeelkring.nl geplaatst.

Marleen van Leeuwen

 
At 2:30 p.m., Anonymous Anoniem said...

Als mensen hier niet enthousiast op af komen ! Ik hoop van harte voor de speelkring dat er massaal van de klassieke muziek ge-NOTEN gaat worden!!
Mary van kesteren

 

Een reactie posten

<< Home