Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2007

St. Cecilia gaat voor goud op EK

VOORHOUT – De majorettes van St. Cecilia zijn klaar voor het Europees Kampioenschap, dat aankomend weekend in Ribnica, Slovenië, plaats vindt. Enkele van de 38 EK-gangers, Nadie, Kirsten, Kim, Marloes, Simone, Fleur en Sinead, laten voordat ze met 67 mensen in de zelf geregelde bus stappen nog even zien wat ze in huis hebben. Onder begeleiding van de trainers Simone Soussani-Hoek en Caroline Hoek is het doel om volgende week behangen met medailles terug te keren naar Voorhout.

Door Joep Derksen

Het was hard aanpakken, afgelopen dinsdag, de dag voordat de majorettes van St. Cecilia en hun begeleiding vertrokken naar Slovenië. Een jaar lang hebben niet alleen de meisjes zelf, maar ook veel van hun familieleden, zich intensief ingezet om dit weekend te schitteren en veel gouden medailles binnen te halen. Simone verwoordt de hoge verwachtingen: “We gaan voor de eerste plek!”

Die zelfverzekerdheid verbergt enigszins dat de dames toch wat zenuwachtig zijn. “We staan onder een wat grotere druk, maar we zijn goed voorbereid en weten waar we mee bezig zijn. We kunnen niet zeggen in hoeverre de internationale concurrentie zich heeft ontwikkeld, maar het niveau is wel een stuk hoger dan tien jaar geleden. Je ziet nu steeds minder de standaard uitvoeringen met laarzen, rokjes en pluimhoedjes onder begeleiding van drumbandmuziek. Nu is het veel moderner.” St. Cecilia heeft door de schitterende prestaties hier aan bijgedragen en teams wereldwijd ertoe aangezet om beter te presteren. Minimaal drie gouden medailles behalen is dit jaar het streven, maar in ieder geval moet het podium bereikt worden op ieder onderdeel. “We zijn alleen teleurgesteld wanneer we van onszelf vinden dat we het slecht hebben gedaan. Het blijft toch een jury die het eindoordeel geeft.”

Bomen

In Ribnica strijden vier groepen, twee solisten en twee duo’s van St. Cecilia om in totaal acht gouden medailles. De jongsten in de A-groep (8 – 11 jaar) hebben een uitvoering met als thema ‘Beroepen’. De B-groep (12 – 16) hebben het onderwerp ‘Park’, waarbij ze gebruik maken van allerlei attributen zoals bomen en hartjes. De C-groep (14 jaar en ouder) voert een hiphopmix uit en de D-groep (13 – 21) heeft de serie CSI (Crime Scene Investigation) als thema.

Waarom is St. Cecilia zo succesvol? “Ons sterke punt is onze uitstraling, we passen ons lichaam en gezicht aan bij de uitvoering. Bij een zielig onderwerp kijken we verdrietig en bij een vrolijk onderwerp lachten we.” Wat is er nu zo leuk aan het majorette zijn? “Het is heerlijk om te trainen tot je erbij neervalt! Je kijkt naar iemand die iets nieuws kan en denkt: ‘Dat wil ik ook kunnen.’ En wanneer dat lukt, dan heb je iets bereikt.”

St. Cecilia (
www.majorettevoorhout.nl) is de meest succesvolle sportvereniging van Teylingen: ze zijn zowel Europees als Wereldkampioen en dit doen ze zonder enige vorm van subsidie. Enkele vaders (Jan, Martin, Peter, Mo en Ronald) hebben een klusteam gevormd om alle attributen te produceren. Veel moeders zijn tientallen nachten bezig geweest om de outfits met alle lovertjes in elkaar te zetten. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld de voetbalclub, hebben wij geen budget”, zo verwoordt Jan het. “St. Cecilia is in 2005 Europees Kampioen geworden en in 2006 Wereld Kampioen.” Denken de deelnemers dat ze bij een succesvol resultaat weer feestelijk ontvangen worden in het bestuurscentrum? “Daar gaan we wel van uit!”