Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 oktober 2007

Verhuizing Andreas uitgesteld tot 2011

VOORHOUT – Basisschool Andreas blijft de komende jaren op de huidige locatie staan en de kinderen blijven al die tijd gebruik maken van de gymzaal in de sporthal De Tulp, die een kwartier lopen verderop ligt. Het Teylingse college van burgemeester en wethouders besloot op 9 oktober om eerst de ontwikkelingen van het te bebouwen gebied Nieuw Boekhorst te bekijken en een stedenbouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Een verhuizing van de school met de daarbij geplande nieuwe gymzaal zal hierdoor niet voor 2011 plaatsvinden, zo laat het college weten. Michel de Zwart, directeur van de Andreasschool, reageert gelaten en kijkt vooruit.

De Zwart: “Ik hoorde van het uitstel van de verhuizing door de pers die me opbelde en pas vrijdag 19 oktober ontving ik de brief van het college. De brief was op het stadhuis blijven liggen, zo was me verteld. Dat kan gebeuren.” Vindt hij het jammer dat de verhuizing wordt uitgesteld? “Aan de ene kant zijn we er niet heel rouwig om, want we zitten in een ruim gebouw en er is geen sprake van lekkages of beschimmelde muren. De nieuwbouw is een uitdaging: nu weet je wat je hebt en straks is het afwachten wat we krijgen.”

De gemeenteraad had het college gevraagd om de Andreasschool te verplaatsen, omdat de kinderen 15 minuten moeten lopen naar de gymzaal. Dit was voor het college geen doorslaggevend argument: “De loopafstanden van de scholen naar de sporthal De Tulp vallen binnen de criteria die daarvoor gelden. Door het niet eerder verplaatsen van de school Andreas en het tegelijkertijd realiseren van een gymzaal, moeten de scholen voor een langere periode (tot in 2011) de grote afstand afleggen. Hoewel het college begrip heeft voor de opvatting van de scholen dat de loopafstanden naar sporthal De Tulp groot zijn, heeft het college besloten dit niet te laten opwegen tegen de complicerende factoren die de eerdere ontwikkeling van het gebied onmogelijk maken.”

Oplossingen

De Zwart legt uit dat de school ook werkt met creatieve oplossingen: “’s Ochtends vroeg worden leerlingen door hun ouders naar de sporthal gebracht. Voor twee jaar is dat wel vol te houden, maar nu gaat het nog vijf jaar duren en is de vraag of we dit in stand kunnen houden. Dat moeten we bekijken. We zorgen ervoor dat de jongsten ontlast worden: ze hoeven alleen maar terug te lopen. Voor de andere kinderen plannen we zoveel mogelijk dat ze voorafgaand aan de middagpauze naar de sporthal moeten. De groepen 7 en 8 gaan zoveel mogelijk aan het begin of eind van de ochtend naar de hal: dan fietsen ze zelf van huis naar de sporthal of van die locatie terug naar huis.”

De Zwart berust in de situatie: “Ik ben nog niet zo lang directeur, maar heb links en rechts wel wat vernomen van de voorgeschiedenis. De situatie ligt er nu eenmaal: de sporthal ligt binnen drie kilometer van de school en dat is wettelijk toegestaan. We moeten dit accepteren al is dat wat makkelijker gezegd bij mooi weer, dan wanneer het regent. Aan de andere kant: het is voor de kinderen een kwestie van wennen.”