Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 november 2007

Holland Rijnland subsidieert drie ‘civil society’-projecten

'Burgers moeten eigen keuzes kunnen maken'

LISSE – Een kleine vijftig mensen kwamen maandag 15 oktober naar de Nachtegaal om geinformeerd te worden over het onderwerp ‘Civil Society en de WMO’. Het hoogtepunt van de avond was echter onmiskenbaar de toekenning van de in totaal 30.000 euro subsidie aan drie organisaties die projecten in het kader van ‘Civil Society’ hadden opgezet. De Diaconie Protestantse gemeente Leiden ontving 15.000 euro voor hun project ‘M25’, een initiatief om jongeren uit te dagen zich in te zetten voor de zwakkeren in de samenleving.

Jacqueline Schoonwater, diaconaal werker van de Diaconie Protestantse gemeente Leiden, was zeer verguld met de eerste prijs en gezien enkele andere flitsende presentaties was de uitslag ook voor de aanwezigen redelijk onverwacht. Ze vertelt over het project: ‘Ons doel is om de jongeren ervaring op te laten doen met maatschappelijk werk. Door op deze manier meer ervaring en reflectie te krijgen, maken ze ook kennis met de ruwe kanten van de samenleving. “M25” staat voor Mattheus 25: waarin onder meer staat dat je moet zorgen voor de hongerigen, dorstigen en vreemdelingen. We nemen contact op met bijvoorbeeld vrijwilligers van een voedselbank en de jongeren van alle geloven en in de leeftijd van 12 – 17 jaar, kunnen dan bijvoorbeeld voedselpakketten afleveren, maaltijden bereiden voor daklozen of voedselpakketten afleveren.’

Buurtbewoners

De projecten ‘Hart voor je buurt’ van Maatschappelijk Werk Lisse en ‘Holland Rijnland geeft injectie’ van Meander mochten van de jury bestaande uit onder meer Adri de Roon, Portefeuillehouder Holland Rijnland en Jan Laurier, Lid Eerste Kamer (Groen Links), de tweede prijs delen en kregen elk 7.500 euro. ‘Hart voor je buurt’ uit Lisse bevorderd de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten, door het financieel ondersteunen van initiatieven van buurtbewoners, die gezamenlijk een plan opstellen en uitvoeren om de buurt leefbaarder te maken. Meander houdt zich bezig met het verhogen van de leefbaarheid van De Hoge Mors in Leiden, met 499 woningen en een grote etnische verscheidenheid. Zij willen de sociale samenhang versterken door de mensen te laten samenwerken aan gedeelde belangen.

Verder werd er ook gesproken over wat huurdersorganisaties kunnen doen met de civil society en de wmo. De conclusie van spreekster Karin Smit van Blaauwberg Adviesbureau was, dat overheid, instellingen en burgers meer moeten samenwerken voor een betere cohesie in de buurt. De Roon vertelt: ‘Civil society betekent dat geld van de provincie wordt doorgegeven aan een project dat op een verfrissende manier invulling geeft aan die term. In dat kader is het goed om burgers mogelijkheden te geven om eigen keuzes te maken en hierover zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Hier zijn al enkele voorbeelden van te noemen, zoals de hulp bij de huishouding van de Wmo: deze kan genoten worden in natura of via het persoons gebonden budget.’