Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2008

Staatssecretaris Dijksma opent P.C. Hooftcollege

SASSENHEIM – Een huzarenstuk bereikte maandag 14 januari haar voltooiing met de officiële opening van het P.C. Hooftcollege voortgezet speciaal onderwijs. Binnen anderhalf jaar hebben samenwerkende gemeenten in Holland Rijnland ervoor gezorgd dat leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, ook goed onderwijs kunnen krijgen. Staatssecretaris Sharon Dijksma liet haar grote ondersteuning van dit project zien door bij de officiële ondertekening aanwezig te zijn.

Door Joep Derksen

Dijksma zelf liet blijken dat de realisatie van het P.C. Hooftcollege, onderdeel van de Leo Kannerschool, de aandacht van de regering in Den Haag getrokken heeft. “In het passend onderwijs zijn de bestaande verbanden het uitgangspunt, maar samenwerking met andere organisaties is ook van belang. Hier komt een praktijklocatie voor het VMBO en elders kunnen leerlingen terecht voor het Havo/VWO. De Leo Kannerschool biedt hierdoor een passend aanbod voor alle kinderen in de regio. De regering hopt dat dit project echt gaat slagen, zodat andere regio’s hier hun voordeel mee kunnen doen.”

Wethouder Wilbrink, die van alle kanten veel lof toegezwaaid kreeg voor haar inzet om deze vestiging in Sassenheim van start te laten gaan, liet de staatssecretaris weten: “In feite is het verzorgen van onderwijslocaties een probleem van het ministerie. De gemeenten in Holland Rijnland hebben nu voor een oplossing van de wachtlijsten gezorgd. Kunnen we nog aanvullende financieringen tegemoet zien?”

Extra geld

Dijksma: “Onderhandelen op een podium werkt niet, zo is mijn ervaring, maar we zijn als gemeenten en overheid samen verantwoordelijk. Mijn dilemma is dat we al 140 miljoen extra steken in het bekostigen van deze leerlingen. Er is ook extra geld vrijgemaakt om het hele systeem van aangepast onderwijs een passende plek te geven; in totaal praten we dan over een paar honderd miljoen euro. Dat verdienen de kinderen ook, maar de Minister van Financiën (Wouter Bos – red.) stelt ook zijn grenzen.”

De staatssecretaris concludeerde na afloop van de formaliteiten: “Het is heel bijzonder en belangrijk wat hier gebeurt; de gemeenten hebben over de grenzen gewerkt om passend onderwijs te realiseren. Dit project past uitstekend in de visie van de overheid. We zien heel graag dat alle kinderen naar het reguliere onderwijs gaan, maar ik erken volop dat dit niet altijd kan. Een zelfstandige positie van het speciaal onderwijs is van groot belang.”

Op een grote muur waren tientallen handen geschilderd en Marion Baartman, locatiedirecteur nodigde de staatssecretaris, alle wethouders die aan de totstandkoming van de school hebben bijgedragen en de leerlingen uit om hun handtekening op die handen te schrijven: “De handen op de muur symboliseren dat vele handen licht werk maken, maar geven ook aan dat handen ondersteunen. Dijksma mocht als eerste de honneurs waarnemen en met een zwierig gebaar stond haar naam vereeuwigd op de muur. De opening van het P.C. Hooftcollege was een feit.