Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 maart 2008

Meer speelmogelijkheden

Polen krijgen mogelijk eigen hangplek

LISSE – Meer variatie in speeltoestellen, een beter onderhoud van de speelplekken en een breder aanbod van speelmogelijkheden voor meerdere doelgroepen. Dat is een aantal van de uitkomsten uit de ‘Evaluatie 2007 speelruimte – stand van zaken’, die dinsdag 4 maart openbaar werd gemaakt door wethouder Jan Kippers (CDA).

Kippers vertelt: ‘Tijdens het OOG (Op Overeenstemming Gericht overleg, red.) is gesproken over het aanwijzen van schoolpleinen als officiële speelplekken. We laten een onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid en het draagvlak hiervan. Ook willen we meer variatie in het speelaanbod. Er zijn veel meer leveranciers die een breed scala aan spullen kunnen leveren en daar gaan we meer gebruik van maken.’

De gemeente luistert ook naar de wensen van de kinderen zelf. In het rapport staat een uitspraak van een van de jongeren: ‘Mijn wens is een plek waar veel schommels in een bos staan en veel klimbomen waarin boomhutten mogen worden gemaakt en een kabelbaan.’ In totaal zijn 44 kinderenquêtes uitgedeeld en de conclusies waren dat er meer uitdagende speeltoestellen moeten komen in een groenere omgeving. Als favoriete speeltoestellen worden de schommel, glijbaan, duikelrekjes en de kabelbaan genoemd. Vieze woorden op speelplekken in de vorm van inkervingen is daarnaast een grote ergernis voor kinderen.

De leukste speelplek is volgens de kinderen de locatie aan de Centaurstraat: hier staat een groot klimkasteel met een boomschorsondergrond. De wethouder bekijkt de mogelijkheden om kunstgrasvelden toe te passen, waarop gevoetbald kan worden. Het evaluatierapport adviseert onderzoek te doen naar de uitvoerbaarheid voor de aanleg van een kunstgrasveld aan de Van Ostadestraat. De kosten voor zo’n kunstgrasvoetbalveld worden geschat tussen 50.000 en 100.000 euro.

Hangplekken

Een van de andere resultaten is dat er meer hangplekken moeten komen. Niet alleen voor de tienerjeugd, maar ook voor de jongere doelgroep in de vorm van speelbossen. Daarnaast wil de gemeente een hangplek voor de Polen creëren, met fitnesstoestellen en voetbalmogelijkheden op een speellocatie aan de rand van Lisse, zo laat het onderzoek weten. Ook komen er speciale speeltoestellen voor kinderen met overgewicht. Deze toestellen functioneren op een manier dat ze langdurig de energie van een kind aanspreken, zoals uitdagende klim-combinatietoestellen. In het centrum van Lisse, zo wordt geadviseerd, dient een extra hangplek te worden gecreëerd in de vorm van een hangcontainer of bus.

‘Hoe voorkom je dat speelplaatsen hangplekken worden?’ Commissielid Joke Vermeulen (CDA) voelde wethouder Jan Kippers aan de tand bij het bespreken van de evaluatie en aanbevelingen Speelruimtebeleid, tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 12 maart.

Kippers: ‘Het is niet altijd te voorkomen dat speelplaatsen hangplekken worden. We hebben het over onze eigen jeugd. Niet onze eigen kinderen uiteraard, maar het zijn de anderen. Waar het om gaat is dat ze geen overlast veroorzaken, maar dat ze mogen hangen is geen probleem. Onze eigen Lissese jeugd mag en kan hangen. Soms is er een mismatch tussen spel en overlast. Als er al twee of drie jongeren langer staan dan 5 minuten, dan wordt al gesproken over hangen. Het is ook een gevoel zonder dat het echt onderbouwd is.’