Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2008

Work First deels overboord gezet

LISSE – De gemeente gaat voortaan niet automatisch meer uit van de ‘kortste’ weg naar arbeid, maar zet in op de ‘beste’ weg naar werk. Hiermee wordt het tot voor kort veelgeprezen ‘Work First project’, waarbij uitkeringsgerechtigden een baan werd aangeboden die ze niet konden weigeren, deels ontmanteld.

Wethouder Adri de Roon (D66) gaf dinsdag 22 april uitleg: ‘Work First is niet taboe, maar we zoeken naar een betere weg naar werk, waarbij meer ruimte is voor educatievorming, training en opleiding. De ‘kortste’ weg had geen oog voor de lange termijn, waardoor mensen kort aan het werk waren, maar na een half jaar weer in de bijstand zaten. Dat had geen zin, want wij willen mensen duurzaam aan het werk helpen. We willen met name de mensen die al langer een uitkering ontvangen helpen het beste soort werk voor hen te vinden. Een van de middelen die hiervoor wordt ingezet is het instellen van een persoonsgebonden reïntegratiebudget.’

Work First betekent dat iedere aanvrager van een bijstandsuitkering binnen 48 uur een baan aangeboden krijgt bij de MareGroep voor minimaal 20 uur per week. Eind 2006 was het college nog lovend over Work First en de wethouders maakten wereldkundig dat sinds de invoering van het Work First programma het aantal aanvragen voor bijstandsuitkering met 30% was gedaald. Omdat de aanpak van reïntegratie nu toch wordt gewijzigd, blijken de pluspunten toch niet zo rooskleurig te zijn voor de langere termijn.

De Roon: ‘De eerste resultaten waren boven verwachting goed, maar dat blijkt vooral te gelden voor de mensen die instromen. Van deze nieuwe instromers in de bijstand die een baan krijgen aangeboden, gaat circa 40% aan het werk. 30% verdwijnt uit beeld of vindt op een andere wijze zijn weg, bijvoorbeeld door te trouwen of te gaan freelancen. De overige 30% heeft een langduriger traject nodig.’ De wethouder vervolgt: ‘Maar de mensen die al heel lang in een uitkeringssituatie zitten, komen andere problematieken om de hoek te kijken: voor hen kijken we meer naar de beste weg in plaats van de kortste weg. We houden dus bij de ingang van het uitkeringstraject de zeef in stand om mensen voor minimaal 20 uur per week aan het werk te zetten, maar houden ook voor de mensen die al langer een uitkering ontvangen, het Work First project achter de hand.’