Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 mei 2008

‘Praat niet over precedentwerking maar over de veiligheid van onze kinderen!’

LISSE – Het allereerste burgerinitiatief werd tijdens de vergadering van de commissie Ruimte & Infrastructuur van donderdag 15 mei uitgebreid besproken. Namens 128 personen had de heer E.P. van het Schip een verzoek ingediend voor verkeersremmende maatregelen in de Schildersbuurt, Poelpolder Zuid. De commissieleden stonden sympathiek tegenover het verzoek, maar hadden nog wat bedenkingen.

Commissielid Dolf Kistemaker (PvdA): Het is een sympathiek initiatief, maar het staat niet op zich. Is dit voorstel aanleiding voor het college om nog een keer kritisch te kijken naar andere wijken om daar ook wat aan de verkeersveiligheid te doen?’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA): ‘Als het over veiligheid gaat, mag het ook wat kosten, maar je moet het geld wel hebben. Kijk welke punten naar voren gehaald kunnen worden om duurzaam veilig te maken, dan kost dit relatief weinig.’

Wethouder Guus Mesman (PvdA) antwoordde: ‘Wij gaan als college altijd uit van een sobere invulling van het duurzaam veilig inrichten. Als u zegt dat er meerdere wijken zijn waar deze geluiden leven, dan is dat zonder meer zo. Maar houd er rekening mee dat dit burgerinitiatief een precedentwerking met zich mee kan brengen. Als deze wijk iets meer invulling krijgt voor duurzaam veilig, dan kunnen er meerdere aanvragen komen. Als u als raad met dit verzoek meegaat, wees er dan beducht op dat er meerdere verzoeken komen.’ Wethouder Bas Brekelmans (VVD) vulde aan: ‘Dit geeft forse storingen in de financiën en als er dan meerdere maatregelen komen voor meerdere wijken, moet je wellicht kijken of de uitvoering op wat langere termijn kan worden gezet.’

Van het Schip onderbrak de politici gepassioneerd: ‘Het kan me niet schelen hoeveel geld het kost: er is een school gelegen tussen twee wegen met dagelijks honderden kinderen en ouders die op die plek oversteken en op een speelveldje spelen. Dit is een speel-, leef- en woongebied en een schoolgebied. Dat stelt heel andere eisen dan even een versmalling maken. U heeft het allemaal over precedentwerking. Het gaat over een heel specifieke situatie over een schooltje. Het gaat hier over kinderen en een school. Dat mag u niet veralgemeniseren naar andere situaties. Het zou de raad sieren als ze het eerste burgerinitiatief dat tot stand is gekomen ook zouden kunnen honoreren!’ Na zijn woorden klonk een luid applaus van de tribune. De gemeenteraad oordeelt op donderdag 22 mei over dit allereerste burgerinitiatief.