Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juni 2008

‘Als je bijzondere bijstand aanvraagt is het net of je de tachtigjarige oorlog ontketent’

Raadsinformatiebijeenkomst over Armoedebeleid

Joep Derksen

LISSE – Van de ruim 21.000 inwoners die in Lisse wonen, kwamen maar liefst 45 mensen opdagen voor de raadsinformatiebijeenkomst die het onderwerp ‘Armoede(beleid) in Lisse’ behandelde. En een groot deel van de aanwezigen bestond uit de sprekers en een dozijn politici. Twee mensen die al jaren in een armoedesituatie zitten, hadden de moed om over hun eigen situatie te praten. Door de aanwezigen inzicht te geven in wat het is om van 30 euro per week te leven, bereiken ze wellicht meer voor alle armlastigen dan iemand anders heeft gedaan.

Truus van der Zwart en Yvonne Baas beschreven hun eigen omstandigheid, terwijl gemeenteraadslid Joke Vermeulen (CDA) verhaalde over een ander tragisch geval. Van der Zwart: ‘Ik ben door mijn eigen schuld heel erg in de schulden gegaan en kwam daardoor jaren geleden bij de ISD terecht. Nu val ik onder bewindsvoering en ontvang 30 euro per week om te eten en kleding van te kopen. Dat is geen vetpot en ik probeer van de ene dag op de andere dag het hoofd boven water te houden. Ik maak dankbaar gebruik van het Hulpfonds voor kleding en voedselpakketten.’ Yvonne Baas: Dingen die voor u gewoon zijn, zoals naar kapper gaan of sporten zit er gewoon niet in. Je kunt niet naar verjaardagen, want cadeautjes kosten geld en sociale contacten lopen terug. Als je bijzondere bijstand wilt aanvragen, is het net of je de tachtigjarige oorlog ontketent. Zoveel problemen worden er over gemaakt.’

De discussie werd gevoerd tussen onder meer Lyn Jonkman, PCI katholieke kerk (Parochiële Charicas Instelling), Nico Groen, Hulpfonds Lissese kerken, Jan Wesseling, Diaconie van Nederlands Hervormde Gemeente, en Roel de Lommée: Schuldhulpverlener ISD Bollenstreek. De eerste drie werken samen via een hulpfonds en zorgen voor circa 60 mensen die niet kunnen terugvallen op de ISD omdat ze daar ‘uitbehandeld’ zijn. Groen: Hoe werkt het Hulpfonds: er komt een aanvraag binnen via het maatschappelijk werk, thuiszorg of de SWOL. We gaan naar de mensen toe, bekijken de situatie en lenen iets renteloos of geven iets in bruikleen.

Jonkman informeerde de aanwezigen: ‘Anderhalf jaar geleden kreeg niemand in Lisse een voedselpakket en op dit moment worden er zes voedselpakketten verstrekt. Joan Hillebrands, vertegenwoordiger Allerzorg D&B, ‘Ik zou graag willen dat er ergens een noodpotje is waarbij naar de individuele situatie gekeken kan worden, een regel- en ritselpotje.’ Jonkman: ‘Anderhalf jaar geleden heb ik al een voorstel gedaan: spendeer 50 cent per burger uit de Wmo aan een hulppot: dan kunnen mensen bij ons aankloppen, zodat het laagdrempelig besteed kan worden.’