Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juni 2008

Huisorkest viert 25-jarig bestaan

SASSENHEIM – Het Huisorkest bestaat alweer 25 jaar en evenzo lang zet Joke Reijngoud zich pro bono in om jong en oud met blaasinstrumenten te leren spelen. Wat begon als een privélesje voor haar eigen kinderen, groeide uit naar een instituut voor mensen van alle leeftijden die onder haar bezielende dirigerende leiding het muziekanalfabetisme achter zich laten.

Door Joep Derksen

Reijngoud had in 1978 nooit gedacht dat ze drie decennia zou dirigeren, zo laat de 66-jarige weten: “Toen ik mijn eigen kinderen muziekles gaf, dacht ik dat het drie jaar zou duren en dat het dan over zou gaan. Maar ook de vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen wilden les, vervolgens de neefjes en nichtjes en uiteindelijk had ik een wachtlijst die nooit meer is weggegaan. Ieder jaar treden we meerdere keren op in locaties verspreid door de gehele Bollenstreek. Mijn leerlingen betalen niets voor de lessen, want ik doe het geheel vrijwillig en daarnaast treden we ook gratis op.”

Gratis? In deze tijd? “Ik doe het uit liefhebberij, want ik vind het belangrijk dat de mensen muziek leren spelen. Het is een sociaal gebeuren, omdat je muziek met elkaar maakt en je ook naar elkaar moet luisteren. Maximaal 25 mensen kunnen tegelijk lid zijn van het Huisorkest, maar we hebben ook leerlingen die nog moeten oefenen voordat ze in het Huisorkest kunnen meespelen. Het Huisorkest bestaat voor 1/3de uit volwassenen en 2/3de uit jeugd en degene die het langste les krijgt is mijn man Wim.” U dirigeert dus al dertig jaar uw man? “Eh, ja, als je het zo zegt. Dat klopt wel ja.”

Feest

Ieder jaar organiseert het Huisorkest een eindconcert en dit jaar wordt dat gehouden in de Bernardus: op vrijdagavond 27 juni om 18:30 uur en op zaterdagmiddag 28 juni om 14:00 uur. Overigens vindt ook ieder jaar met kerst een optreden plaats in de Schutse, zo laat de dirigente weten. Het hoofdthema van het eindconcert is: “Feest!” en de leden van het orkest en alle nieuwe leden treden dan op. Allerlei feestelijke muziek wordt ten gehore gebracht, zoals ‘de Feestmars’, ‘Thank you for the music’ (Abba), vrolijke Bach-stukken en potpourries met diverse walsjes. Het nummer My Way heeft voor Reijngoud ook een persoonlijke betekenis: “Ik doe het al die jaren al op mijn manier.”

Van de honderden leerlingen die ze heeft gehad en die hun eerste muzikale ervaringen bij Reijngoud hebben beleefd, zijn er in ieder geval twee die naar het conservatorium zijn gegaan. Hierdoor heeft zij een levensbepalende invloed gehad op deze oud-leerlingen en wellicht ook op veel anderen, vindt zij dat ook? Bescheiden: “Eigenlijk ben ik er best wel trots op, ja.” Wat is haar hartenwens? “Mijn droom, die waarschijnlijk nooit zal uitkomen, is dat ik ooit nog eens voor een echt groot orkest mag staan dirigeren.”

Vlak voor het oefenen begon hebben de leerlingen een grote verrassing voor Reijngoud: zij mag een tweede concert geven bij Panorama Tulipland op zaterdag 28 juni, van 14:00 – 17:30 uur. Samen met dit concert is er dan ook een reünie met alle oud-leerlingen en de huidige leerlingen. Reijngoud’s ogen straalden: “Het is geweldig om in zo’n mooie locatie als het Panorama Tulipland te mogen optreden! Bovendien is het heel fijn om alle oud-leerlingen en hun ouders weer te zien!” Het eindconcert van het Huisorkest bij de Bernardus is voor iedereen toegankelijk.