Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juni 2008

Snoezelruimtes stimuleren zintuigen

VOORHOUT – De dood van hun zoon Raymond heeft uiteindelijk geleid tot de introductie van Snoezelruimtes in Nederlandse verzorgingsinstellingen. Wim en Marianne van Exel hebben hun grootste verdriet omgezet in iets waardoor ouders weer in contact kunnen komen met hun kinderen die zeer ernstig beperkt door het leven gaan.

Raymond overleed in 1987 op tienjarige leeftijd aan de ziekte van Hunter. In zijn laatste levensfase, waar hij in een verzorgingsinstelling woonde, genoten de ouders intens van de stille momenten die ze met hem kon doorbrengen, waarbij er geen prikkels van buiten kwamen. “Indertijd bestond het woord ‘snoezelen’ nog niet, maar het verwijderen van externe prikkels staat bij dit begrip centraal. Het snoezelen leert kinderen met een beperking, zoals autisten, de geneugten van het aanraken. Juist door die aanraking kan het contact met de familie verbeterd worden. In de snoezelruimtes worden zintuigen gestimuleerd.”

Dat gaat op een professionele en mensgerichte aanpak, zo laat Wim van Exel weten: “Een snoezelruimte is geschikt voor mensen die volkomen doof en/of blind, autistisch of dement zijn. We nemen heel goed door wat de voorkeuren van de gebruikers zijn, wat er in het verleden is gebeurd, hun favoriete muziek, wat ze eten en drinken. In de snoezelruimtes stimuleren we hun zintuigen door een combinatie van onder meer een waterbed, muziektrillingen, lichteffecten en geuren (van de zee, sigaren of het land). Hiermee halen we alles uit de kast om de betreffende persoon tot rust te laten komen.”

Missie
Het echtpaar geeft adviezen aan zorginstellingen, maar verdient niet aan de snoezelruimtes: voor hen is het een missie. Wel zitten ze vol plannen die binnenkort uitgevoerd worden en waar hun schoonzoon ook bij betrokken is. “Zo hebben we Cirque Ray Exel: dit zijn speciaal ontworpen dierfiguren om de zintuigen zoals motoriek, spraak, het ruiken en het voelen te stimuleren.” Voor meer informatie: exel-snoezelen@orange.nl.