Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juni 2008

Jubileumconcert sluit driekwart eeuw Lenteklokjes af

SASSENHEIM – Het Christelijk Jeugd- en Jongerenkoor (CJJK), bestaande uit De Lenteklokjes en Caprice bestaat 75 jaar en viert dat met een groots jubileumconcert op zaterdag 5 juli in ’t Onderdak. Maar of ook het 80-jarig bestaan nog gevierd kan worden, hangt grotendeels af van de animo van nieuwe kinderen die het CJJK willen komen versterken met hun zangkwaliteiten.

Door Joep Derksen

Dat is van later zorg, want als eerste kan heel Teylingen en omgeving genieten van een uniek en eenmalig concert, dat door de huidige 45 leden samen met oud-leden gegeven wordt. Deze oud-leden werden de afgelopen 27 jaar door dirigent Henk Trommel geïnstrueerd: ’s middags oefenen ze gezamenlijk, zodat ’s avonds het publiek, waarvoor 180 kaartjes beschikbaar zijn, verrast kan worden met een prachtig optreden.

Het CJJK bestaat niet alleen uit de Lenteklokjes, voor de kinderen tussen 5 en 8 jaar en tussen 9 en 12 jaar, maar ook is er Caprice, voor de oudere kinderen die op de middelbare school en hoger zitten. Joke van der Zwan, voorzitter, en José Cok, secretaris, hebben er samen met bestuursleden Marian Rutgrink en Simone Crabbendam zin in: “Het jubileumconcert begint om 19:00 uur, waarbij de verschillende groepen afwisselend apart van elkaar en samen met elkaar optreden. De jongsten tonen het hoorspel ‘Liedje gezocht’, waarbij tekst en muziek elkaar afwisselen. De jeugd van 9 – 12 speelt scènes uit de musicals ‘Anny’ en ‘The sound of music’ en Caprice schittert met een uitvoering van ‘Greece’.”

Kritiek

In 1933 zette toenmalig onderwijzeres Riek Meyering het meisjeskinderkoor ‘De Lenteklokjes’ op en leidde dit tot 1956. Ook in 2008 zijn slechts vijf van de leden van het mannelijk geslacht. In de hoogtijdagen, midden jaren negentig, waren zo’n 80 kinderen lid, maar ondertussen is dat aantal gedaald tot 45: een kritiek aantal, zo laten Van der Zwan en Cok weten. “We vragen ons wel eens af of er nog een toekomst is, want het ledenaantal loopt al jaren terug. Er is voor de jeugd ook zoveel te doen en er heerst een andere mentaliteit. De kinderen die nu lid zijn zetten zich geweldig in, maar we hebben al vaak meegemaakt dat kinderen gewoon niet meer komen opdagen als ze geen zin hebben. In 2007 hebben we een grote ledenwerfactie gehouden, waarbij we 10.000 folders verspreid hebben in Sassenheim en delen van Voorhout, Warmond en De Engel. Het resultaat was, dat we slechts vijf nieuwe leden kregen.”

Van der Zwan vertelt verder: “Dit jaar gaan we bekijken wat er gaat gebeuren en met hoeveel mensen we in september starten. We hebben meerdere optredens per jaar, onder meer in verzorgingscentra en kerken, maar je kunt niet optreden als er maar vijf kinderen komen opdagen. Daarom heb je ook een bredere groep kinderen nodig, zodat het niet erg is als er een paar niet kunnen voor een voorstelling. In 2009 gaan we in ieder geval wat minder optreden en dat jaar moeten we bekijken of we verder kunnen. We zetten ons met enorm veel energie in, maar we moeten niet met een dood vogeltje bezig zijn en moeten niet veel minder leden hebben dan nu het geval is.”

Unicum

De bestuursleden besluiten: “Het is een unicum in een dorp als Sassenheim dat je een kinderkoor hebt dat 75 jaar bestaat. We zijn een van de oudste kinderkoren in heel Nederland en het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben in het zingen! Als kinderen lid willen worden kunnen zij, of hun ouders, bellen met: 0252 216 589. We repeteren iedere maandagmiddag buiten de schoolvakanties om. Voor meer informatie:
www.lenteklokjesencaprice.nl. Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 5 juli in ’t Onderdak; de zaal gaat open om 18:30 uur en kaartjes zijn voor het symbolische bedrag van 75 centen verkrijgbaar bij ’t Onderdak zelf.