Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juni 2008

“Ik heb vroeger hooguit een opstel geschreven”

SASSENHEIM – Waar anderen hun dagen slijten achter de geraniums en kijken naar het leven dat aan zich voorbijtrekt, heeft Herman Joost Moerkerken (80) een geheel andere weg ingeslagen. Hij heeft zijn eerste boek geschreven ‘Dag Herman’: zijn levensverhaal over de crisisjaren, de tweede wereldoorlog, de opbouw en welvaartstijd van Nederland en hoe hij dit ervaren heeft. “Ik heb niet de wijsheid om geschiedenis te schrijven, maar vertel wel hoe ik alle perioden heb beleefd.”

Door Joep Derksen

Zondag 1 juni vierde Moerkerken, die 36 jaar gewerkt heeft in de verzekeringen en geboren en getogen is in Sassenheim, zijn tachtigste verjaardag en voor zijn familie, met uitzondering van zijn vrouw Riet, dochters en hun partners, was het boek voor alle familieleden een complete verrassing. Over de reden waarom hij zijn debuut maakt als schrijver: “Ik heb nooit een boek willen schrijven en heb hooguit op school ooit eens een opstel geschreven. Ik werd me pas bewust van mijn boekwens na mijn pensionering, vijftien jaar geleden. Dan heb je de tijd om terug te denken aan de belangrijke periodes in mijn leven en hoe ik die vanaf de dertiger jaren ervaren heb. Gelukkig heb ik nog altijd veel herinneringen uit mijn kinderjaren en die komen ook in het boek voor.”

Sluier

Moerkerken laat niet het achterste van zijn tong zien als de journalist vraagt naar de inhoud: “Koop het boek maar, dan lees je het zelf!” Toch licht hij een tipje van de sluier op. “Dit boek heb ik opgedragen aan mijn gezin, want dat is voor mij het allerbelangrijkste. Mijn leven veranderde compleet op een zaterdagavond in september 1947 dankzij een kus bij die molen aan de waterkant: nu ben ik al 57 jaar met Riet getrouwd. In het boek spreek ik eerlijk uit hoe ik de jaren van mijn kindertijd tot het heden beleefd heb. In die acht decennia is er maatschappelijk zoveel veranderd, wat een enorme impact op de mensen heeft gemaakt. Toch komt het maar op een ding neer: je hebt mensen nodig om te kunnen samenleven.”

Afgerekend
Heeft Moerkerken de smaak nu echt goed te pakken, met andere woorden, kunnen we nog een tweede boek verwachten? “Ik ben hier klaar mee. Wellicht dat ik nog iets ga rijmen, maar dat schrijf ik helemaal voor mezelf. Ik heb met dit boek afgerekend met mijn demonen en iets afgesloten. Nu zit ik in een situatie waarin het ouder worden zegenrijk is en kan ik genieten van het feit dat ik niets meer hoef.”

Het boek ‘Dag Herman’ is in eigen beheer gedrukt en er zijn vooralsnog slechts 100 exemplaren beschikbaar. Om een boek te bemachtigen, kan contact worden opgenomen met Moerkerken via email:
gmoerkerken@home.nl.