Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2008

Pastoor haalt nat pak op Luchtkussenfestival

VOORHOUT – Het derde luchtkussenfestival is bijzonder succesvol verlopen. Zo’n 2.000 mensen bezochten het evenement en voor iedereen was het een groot feest. De allerkleinsten deden hun eerste voorzichtige sprongetjes bij de kleinere luchtkussens op het parkeerterrein van de Plus en in de Herenstraat klom, sprong, saltode en kroop de jeugd in een brede variatie aan luchtkussens.

Door Joep Derksen

Toeval of niet, maar het weer hielp ontzettend mee om het bezoekersaantal hoog te houden. Waar de avond ervoor een fiks onweer had huisgehouden en de weermensen regen en wind hadden voorspeld, bleef het niet alleen droog boven Voorhout, maar trok de hemel open en begon de zon te schijnen. De opbrengsten van dit luchtkussenfestival komen ten goede aan de restauratie van de St. Bartholomeuskerk, dus wellicht heeft er boven iemand een handje geholpen.

Nat pak

Wie ook heel sportief meehielp om extra geld te genereren voor de restauratie, was pastoor Van Vliet. Hij bezocht het evenement in zijn pak en werd door omstanders aangemoedigd om op een plank boven het water plaats te nemen. Voor een klein geldbedrag konden mensen dan proberen om met een bal op een bepaald punt te gooien, waardoor de ‘plankzitter’ in een waterbak zou vallen. Van Vliet wilde eerst niet, maar liet zich toch overhalen. Nadat hij andere kleren had aangedaan, nam hij plaats op het plankje. Onmiddellijk verzamelde zich een menigte mensen om te zien hoe dit zou aflopen. De eerste ballen gingen mis, tot vreugde van de pastoor maar tot vrolijke frustratie van de gooiers zelf. “Godver” liet een van hen zich ontvallen nadat ze voor de tweede keer had gemist, waarop ze verschrikt beide handen voor haar mond sloeg. Uiteindelijk had toch iemand een gouden worp en de pastoor ging onder applaus en gejuich de waterbak in.

Sjoelbaan

Verderop in de Herenstraat waren prachtige luchtkussens in allerlei vormen, zoals ene vikingschip, een happende hond of een nijlpaard. Er waren meerdere stormbanen waar kinderen over, op, onder of langs hindernissen moesten kruipen en rennen en een aantal waterbakken waar kinderen overheen moesten springen. De hele dag stond er een rij kinderen bij de levende sjoelbaan, waar ze in hun zwembroek of badpak over een laag zeepsop in een van de vier sleuven konden glijden.
Ook de ‘kussengevechten’ op de evenwichtsbalk boven een grote bak water was populair. Tussen alle attracties liepen de kinderen, al dan niet samen met hun ouders, blootsvoets of op sokken over de Herenstraat. Overal was gelach, gejuich en dolle pret te horen en de organisatoren, TOV-Voorhout, Oranje Vereniging Voorhout, IJsclub en Rotary Voorhout, mogen met recht trots zijn op het resultaat. Heel Voorhout en de omliggende gemeenten kijken nu alweer uit naar het volgende luchtkussenfestival! En ook de St. Bartholomeuskerk kan tevreden zijn, zo laat Jos Hoek desgevraagd weten: “Er zijn 1.750 bandjes verkocht voor vier euro per stuk, dus dat is al 7.000 euro. We moeten hier nog wat kosten van aftrekken en er komen nog sponsorgelden bij. Ik ben er echter heilig van overtuigd dat de opbrengst hoger wordt dan het bedrag van 13.000 euro, wat we vorig jaar binnenhaalden. In ieder geval bereiken we hetzelfde resultaat, maar het definitieve bedrag weten we pas over circa twee weken.”