Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juni 2008

NSL viert veertig jarig bestaan met veertig uur durend loopfestijn

NOORDWIJKERHOUT – De Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL) bestaan veertig jaar en houden in het weekend van vrijdagavond 20 juni tot zondagmiddag 22 juni een veertig uur durend loop- en wandelspektakel in Noordwijkerhout. Maar liefst 25 wandel-, ren- en loopactiviteiten zijn opgezet en door alles heen gaat de aorta-loop, waarbij veertig uur lang mensen afwisselend lopen: dag en nacht. De opbrengsten van het vieren van het veertig jarig bestaan, die zeker duizenden euro gaat opbrengen, gaan naar vijf goede doelen.

Door Joep Derksen

Zo’n veertig mensen zijn bezig met de voorbereidingen, zo laten Willy en Ton van Pinxteren, Willem van Gijlswijk en Wim Antoonissen in een interview weten. De vier vertellen over de historie van de NSL, de huidige activiteiten en het feestweekend. Van Gijlswijk (66) is een van de veertien oprichters van de NSL en Antoonissen (67) was het vijftiende lid. Van Gijlswijk: “We liepen met z’n drieën of vieren hard door de duinen en kwamen daar andere mensen tegen, die we vroegen zich bij ons aan te sluiten. Daarna begon het officieel te worden en deden we mee aan wedstrijden. Ieder jaar hadden we een clubkampioen.” Van Gijlswijk was de eerste clubkampioen en Mark Zuiderduin was het jaar erop de beste.

Hoewel de NSL dus in 1968 werd opgericht, duurde het nog tot 1978 voordat de vereniging zich bij de KNAU aansloot. Het had indertijd nog maar weinig gescheeld of De Spartaan had de NSL overgenomen, zo laten Antoonissen en Van Gijlswijk weten: “In de jaren ’70 probeerde De Spartaan ons nog wel in te lijven. De beide besturen van de verenigingen bereikten een compromis, met als voorwaarde dat de ledenvergadering van De Spartaan moest beslissen. Zij stemden echter tegen het voorstel, waarschijnlijk mede omdat de NSL-ers een lager lidmaatschap zouden hoeven te betalen.”

Bloeiend

De NSL is in de afgelopen vier decennia echter uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met zo’n 625 leden. Ton en Willy van Pinxteren zijn al jaren actief voor de NSL. Willy organiseert onder meer de jaarlijkse Opstapgroep, waarbij ze potentiële leden traint in het leren (hard)lopen. Ton is coördinator vrijwilligers en sinds 1992 lid. Hij vertelt over het feestweekend: “Door het hele dorp staan collectebussen voor de vijf goede doelen, die streekgebonden zijn en zich inzetten voor kinderen. We beginnen met een warming-up in het centrum van Noordwijkerhout op vrijdagavond vanaf 20:00 uur. Om middernacht begint de aortaloop, waarbij in totaal tientallen mensen veertig uur lang in Noordwijkerhout lopen, ten bate van het goede doel.”

Het echtpaar Van Pinxteren haalt een aantal van de 25 onderdelen uit het weekend naar voren: “Voor de eerste keer houden we een Ladies Run, die op zaterdag 21 juni om 13:30 uur van start gaat en over 6.300 meter gaat. Alleen dames zijn toegestaan, maar naaldhakken mogen niet gedragen worden! Alle scholen zijn uitgenodigd voor de Sponsorloop Jeugd die op hetzelfde moment begint: hele klassen doen mee en dat wordt een groot spektakel. Ook de Kidsrun op zondag 22 juni om 12:00 uur waarbij de jeugd tot 16 jaar zich inzet is een genot voor het oog.”

Bekende Noordwijkerhouters

Ze besluiten: “En vergeet de Midzomernacht Wandeltocht niet, die in twee delen georganiseerd wordt: de eerste begint in de nacht van zaterdag op zondag van 12:00 – 02:30 uur en direct daarna is de tweede tocht, van 03:00 – 06:00 uur, met aansluitend een ontbijt. Ook doen veel BN-ers (Bekende Noordwijkerhouters en Noordwijkers) mee aan dit weekend met een BN-ers Estafetteloop: niet alleen burgemeester Gerrit Goedhart, maar ook fameuze personen als Paul Warmerdam (voorzitter VVSB), Floor Vink (erelid NSL), Ron Nulkes (politicus) en Klaas van Hagen, bekend wielrenner, zetten dan hun beste beentje voor. Om 16:00 uur op de zondag vindt de afsluiting van het feestweekend plaats en wordt het totaal ingezamelde bedrag bekend gemaakt. Voor het weekend zelf kan iedereen zich op een of meerdere van de onderdelen inschrijven. Voor meer informatie, kijk op:
www.av-nsl.nl.