Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2008

“Winnen van die universitaire mannetjes zou geweldig zijn”

KTS-team doet mee aan solar challenge

STREEK – De eer van de Duin- en Bollenstreek wordt tijdens de Solar challenge verdedigd door zes leerlingen van de KTS. Zij doen mee aan deze zesdaagse elfstedentocht per boot die uitsluitend op zonne-energie mag worden aangedreven. Het evenement zelf vindt plaats van 23 tot 28 juni en in de voorbereidingen zijn meer dan 1.200 uren gestoken door de gemotiveerde leerlingen van de klassen V4MK (metaalkader) en V4EK (electrokader).

Door Joep Derksen

Het KTS-team bestaat uit Teun Salman, Robin van Werkhoven, Jeffrey Duindam, Barry Hazenoot, Leander van der Geest en Jeroen van Schie. Zij worden begeleid door docent Lars van der Moolen, die hun enthousiasmeerde over dit evenement. Salman: “We hebben de mal voor de boot geleend van de TH Rijswijk en hebben de boot zelf gelamineerd en ingericht. Inclusief zonnepanelen en accu’s is die wel 400 kg zwaar, ondanks het feit dat we zoveel mogelijk lichte materialen zoals aluminium gebruikt hebben.”

Techforce

Vorig jaar hebben vijf van de zes leerlingen ook meegedaan aan Techforce, waarbij strandkarretjes met een vlieger werden aangedreven. Dat smaakte naar meer en de solar challenge werd hun eindproject waarin ze ieder vrij uurtje stopten. Speciaal voor de elektrische kennis is Robin van Werkhoven erbij gehaald. Waarom hij hieraan meedoet? “Dit is een kans die je niet vaak kunt krijgen, want veel scholen kunnen de deelname aan de solar challenge niet betalen. Ons is dat gelukt door sponsors als Heemskerk Metaalbewerking en Reicholt.”

Vmbo-schooltje

Tijdens de solar challenge dienen alle 74 deelnemende teams in drie verschillende klasses 220 kilometer over het water af te leggen met hun solarboot. Tussendoor zijn er ook stukken waar verplicht gekluund moet worden en iedere dag wordt tussen de twintig en veertig kilometer afgelegd. Maakt het KTS-team een kans op de eindoverwinning? Salman: “We zijn maar een VMBO-schooltje en hebben ons ontwerp vrij simpel gehouden. Maar het zou heel leuk zijn om een paar TU-teams te verslaan. We zitten hier in de Bollenstreek tussen de boeren en als die boeren dan van die universitaire mannetjes kunnen winnen, dat zou geweldig zijn. We hopen in ieder geval bij de eerste vijf van de 32 deelnemers in onze categorie te komen.”

Voor meer informatie:
www.solarboot.nl.