Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

‘Kaasschaaf kan gehanteerd worden’

LISSE – Het is de leden van de gemeenteraad tijdens de bespreking van de kadernota op donderdag 3 juli vooralsnog niet gelukt om een extra verhoging van de OZB af te wenden. De verschillende politieke partijen dienden eigen ideeën in om bezuinigingen te realiseren, zodat een door het college van burgemeester en wethouders aangekondigde OZB-verhoging van 2% niet door hoefde te gaan. De meeste plannen kregen echter niet voldoende steun, zodat er nog steeds een gat in de begroting is. Het is nu aan wethouder Bas Brekelmans (VVD) om voor de komende vijf jaar alsnog jaarlijks 60.000 euro te vinden.
Hij reageert hierop: ‘Ik heb nooit gepleit voor een OZB-verhoging, maar heb wel aangegeven dat als de gemeenteraad niet met bezuinigingsvoorstellen komt, dit wel kan leiden tot een extra OZB-verhoging van 2%. Van de benodigde 300.000 euro die jaarlijks moet worden bezuinigd heeft de gemeenteraad pakweg 150.000 euro structureel gevonden. Dat betekent dat voor de komende vijf jaar nog een jaarlijkse OZB-verhoging van 1% open staat. Het college wil die OZB-verhoging helemaal niet hebben, dus we gaan op zoek naar alternatieven. Het definitieve besluit valt pas wanneer we de begroting behandelen in november. Maar aangezien het de gemeenteraad niet is gelukt om voldoende te bezuinigen, mag ik op zoek naar oplossingen.’ Denkt de wethouder dan aan het hanteren van de kaasschaafmethode, waarbij bezuinigd wordt op meerdere gemeentelijke projecten, zonder dat een specifiek project hieraan ten onder gaat? ‘Dat is inderdaad een van de mogelijkheden.’