Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

Provincie dreigt gemeente

NOORDWIJK – Het venijn van de vergadering van de commissie voor Bestuur, Middelen & Beheer zat hem dinsdag 1 juli duidelijk in zijn staart. Wethouder Gerben van Duin deelde om 23:00 uur een memo uit waaruit blijkt dat Noordwijk stevig op de vingers wordt getikt door de VROM-inspectie, de Provincie Zuid-Holland, de Rekenkamer en de Voedsel- en Warenautoriteit. De uitvoering van de gemeentelijke handhavingstaken blijkt op onderdeel te wensen over te laten. Om niet al direct op de zwarte lijst van de Provincie komen te staan, diende de commissie toestemming te geven voor het plaatsen van personeelsadvertenties voor handhavingspersoneel.

In eerste instantie voelden de commissieleden hier niets voor. J. van der Hulst jr. (VVD) liet weten: ‘Deel deze memo aan het begin van de avond uit, niet pas op het laatst. Ik kan nu geen besluit nemen over deze conceptnota.’ H. van Schouwenburg (Progressieve Combinatie): ‘Laat je niet al te veel onder druk zetten door de Provincie: werving in de zomer heeft niet zoveel zin. We willen niet nu al groen licht geven.’ Ook andere commissieleden deelden deze meningen.

Van Duin reageerde: ‘Deze maatregel is nodig om te laten zien dat we de handhaving goed georganiseerd hebben. Ik neem de provincie niet meer met een knipoog. Ze hebben het een beetje gehad met Noordwijk en ze eisen nu maatregelen. Ze willen dat we snel handelen, zodat we het administratief op orde hebben. Ik zit nu in mijn maag met dit stuk. We willen laten zien dat wet het goed op orde hebben. De wetgeving, het ministerie en de VROM zitten hier bovenop en ik moet direct toestemming krijgen voor twee extra fte’s. Later dit jaar komen hier nog drie extra gemeentelijke handhavers bij.’

Van Duin werd ondersteund door een van zijn ambtenaren: ‘Noordwijk wordt aangepakt omdat we in het verleden niet denderend zijn overgekomen. Wij zijn een testcase. Als we nu niet die fte’s vaststellen, kan het inhouden dat nieuwe trajecten worden ingesteld, zoals een verplichte samenwerking met andere gemeentes of het verplicht aansluiten bij een milieudienst.’ Hierop gingen alle fracties, met uitzondering van JES, akkoord met de aanstelling van twee fte’s.