Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2008

Strandpendel in gebruik genomen

NOORDWIJK – Zaterdag 5 juli werd de gemeentelijke strandpendel officieel gelanceerd. Strandgasten die hun geliefde automobiel op het terrein van Beuk parkeren, worden met deze busverbinding verplaatst naar het strand. Hierdoor zal de parkeerdruk sterk verminderen in het hoogseizoen, zo hoopt en verwacht de gemeente.

Door Joep Derksen

De strandpendel rijdt van 5 juli tot en met zondag 31 augustus ieder weekend van 09:00 tot 21:00 uur tussen de parkeerterreinen van Beuk en het Zilveren Kruis. Voor niets gaat de zon op, dus het gebruik van de pendelbus gaat zes euro kosten. Dit is wel inclusief een tegoedbon ter waarde van drie euro, die bij een van de vijftig participerende Noordwijkse bedrijven kan worden ingeleverd. “De doelstelling is dat 10% van het bezoekersverkeer, dus zo’n 200 auto’s per dag, gebruik zullen maken van het Beuk-terrein”, zo laat Etienne van der Horst, projectleider en adviseur voor de gemeente Noordwijk weten. “De proef is niet geslaagd als blijkt dat de pendelbus bij hartstikke goed weer niet of onvoldoende wordt gebruikt.”

Kosten

De officiële openingshandeling werd, onder de muzikale begeleiding van het shantykoor De Zeekanters, verricht door wethouder Leendert de Lange en Tonnie van der Vondervoort, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland. De kosten voor de pendelbus bedragen circa 100.000 euro en die worden gedragen door de gemeente Noordwijk. “De Provincie draagt echter ook een steentje bij en we vragen ook een bijdrage van de rijksoverheid”, zo laat De Lange weten. Desgevraagd stelt Van der Vondervoort echter: “Ik ben er niet van op de hoogte dat de Provincie aan dit initiatief bijdraagt, maar dit type evenementen zullen we inderdaad soms ook faciliteren. Als de pendelbus slaagt kan ik me voorstellen dat ook andere gemeenten een dergelijke vervoersfacilitering gaan invoeren.” De Lange: “Op ambtelijk niveau is al overeenstemming bereikt over de Provinciale financiering van 40.000 euro; het moet alleen nog bekeken worden uit welk potje de gelden komen.”

Koninklijk

De eerste persoon die in de pendelbus plaats neemt is Eric Beuk, directeur van Koninklijke Beuk. Het is, afgezien van een busreisje naar Frankrijk vorige maand, voor het eerst in twintig jaar dat hij achter het stuur van een bus zit. Voor de gelegenheid wordt de koninklijke bus genomen die in 1960 prinses Juliana en haar man Bernard ter gelegenheid van hun zilveren bruiloft naar de Keukenhof vervoerde, tezamen met koninklijke gasten uit heel Europa. Dit was onze eerste echte VIP-touringcar.”

Het is klokslag 10:00 uur en de eerste rit van de pendelbus gaat van start. In ieder geval zit deze bus afgeladen vol, ook al is het dan met gemeenteambtenaren, politici, journalisten en fotografen. Of de pendelbus daadwerkelijk succesvol is, zal de komende anderhalve maand blijken.

In het eerste weekend werden in ieder geval een veertigtal toeristen vervoerd, verspreid over de zaterdag en de zondag. Beuk vertelt hierover: “We hebben in ieder geval de hele dag met de bussen gereden. De passagiers waren wel content en ik denk dat de strandpendel een succes wordt, maar het heeft tijd nodig.”

Kosten

Wethouder Leendert de Lange verduidelijkt een punt over de kosten van een strandpendelkaartje: “Die kaartjes worden verkocht per auto en niet per persoon. Ik hoorde enkele reacties van een aantal buspassagiers: men was uiterst tevreden dat zij hun auto tegen een laag tarief konden parkeren. Daarnaast wilden ze de strandpendelservice eens een keer meemaken. Ik ben tevreden zoals het project nu loopt: het is gestart en het functioneert: de routings kloppen, alleen moet de strandpendel nog wat bekender worden. Wat dat betreft is het in ieder geval hopen dat we een prachtige zomer tegemoet gaan.”
Hij vervolgt: “Juli en augustus zijn de maanden van het piekseizoen en juist op de piekdagen waarbij vele duizenden toeristen naar Noordwijk komen, moet de strandpendel gaan zorgen voor verlichting van het verkeer in Noordwijk. Het succes van de strandpendel hangt dus ook af van het feit of die piekdagen er deze zomer komen.” De wethouder heeft daar alle vertrouwen in: “De komende maand hebben de mensen met de komst van de zandsculpturen een extra gelegenheid om naar Noordwijk te komen. Dan hoop ik dat veel mensen van die strandpendel gebruik zullen maken.”