Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 augustus 2008

‘Opstelling Mesman is bestuurlijk onbehoorlijk’

Fractievoorzitters stellen schriftelijke vragen over nieuwbouwplannen “Heerehof”

LISSE – ‘Het door wethouder Guus Mesman (PvdA) niet informeren van de omwonden van het nieuwbouwplan “Heerehof” is bestuurlijk onbehoorlijk.’ Deze kritiek uiten fractievoorzitters Cees Verburg (D66) en Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) richting de wethouder. Ondanks eerdere gedane harde toezeggingen lijkt er geen terugkoppeling van de aangepaste bouwtekening plaats te hebben gevonden. De fractievoorzitters hebben hierover schriftelijke vragen gesteld.

Donderdag 17 april sprak bewoner Martijn van Minderhout in tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur. Hij gaf aan dat de bewoners bezorgd waren over toekomstige ontwikkelingen aangaande nieuwbouwplan ‘Heerehof’. Hij vroeg Mesman om (nogmaals) te bemiddelen tussen Castien en de bewoners, maar de wethouder weigerde dit, ook nadat verschillende commissieleden hierom vroegen. In een verhitte discussie stelde Mesman indertijd aan commissielid Ed Takken (D66): ‘Ik daag u uit te vertellen waarbij het college niet de communicatie met omwonenden heeft opgepakt!’ Dinsdag 29 april volgde zelfs een interpellatiedebat, waaruit Mesman zonder kleerscheuren leek te komen. De gestelde vragen dringen de wethouder echter opnieuw in het defensief.

De beide fractievoorzitters stellen: ‘Tijdens het interpellatiedebat deed wethouder Mesman de toezegging alsnog in overleg te treden met betrokken bewoners. Dit overleg heeft in bijzijn van de projectontwikkelaar (Castien, red.) op 19 mei plaatsgevonden. Hierbij is richting bewoners de (harde toezegging gedaan, dat er na drie weken een terugkoppeling van de aangepaste bouwtekening zou plaatsvinden. Naar ons is gebleken hebben betrokkenen tot op heden nog geen enkele reactie van zowel college als projectontwikkelaar mogen ontvangen. Wij vinden dit uitermate teleurstellend en richting bewoners bestuurlijk zelfs onbehoorlijk. De naar onze mening (te) formele opstelling van het college zou in een reguliere procedure wellicht nog te verdedigen zijn, maar gezien de keiharde toezeggingen richting bewoners achten wij de handelwijze van het college niet langer houdbaar.’
Nieuwenhuis en Verburg vragen de wethouder: ‘Is het juist, dat er tijdens het overleg op 19 mei jl. tussen de drie betrokken partijen (college, projectontwikkelaar en betrokken bewoners) een harde afspraak is gemaakt ten aanzien van een tijdige terugkoppeling van het op onderdelen aangepaste bouwplan? Zo ja, waarom is deze afspraak dan niet nagekomen? Zo nee, waarom niet?’ ‘Deelt u onze overtuiging dat, onder verwijzing naar genoemde toezeggingen richting bewoners, een meer actieve en sturende rol van het college gerechtvaardigd zou zijn? Zo ja, waarom heeft u betrokken projectontwikkelaar niet op zijn verantwoordelijkheid gewezen om gemaakte afspraak na te komen? Zo nee, waarom niet?’ ‘Hoe denkt het college de keiharde toezeggingen uit het verleden richting betrokken bewoners alsnog na te komen?’ ‘Is het college met ons van mening, dat de vrijstelling en de bouwvergunning pas dan verleend mogen worden indien alle betrokken partijen hun afspraken zijn nagekomen? Zo nee waarom niet?’ Het antwoord van Mesman wordt binnen enkele weken verwacht.